Sotrovimab za lakše slučajeve  Japan odobrio peti lek za lečenje kovid infekcije

Izvor: B92, 27.Sep.2021, 17:57

Sotrovimab za lakše slučajeve " Japan odobrio peti lek za lečenje kovid infekcije

Stručna komisija ministarstva zdravlja Japana odobrila je u ponedeljak jednokratnu terapiju zasnovanu na monoklonalnim antitelima koju su razvili britanski proizvođač lekova "GlakoSmithKline PLC" i američka firma "Vir Biotechnology Inc.", drugi put da je odobrila lek za lečenje lakše i srednje teške infekcije kod pacijenata sa kovidom 19.

Nakon odobrenja sotrovimaba, koji se daje kao pojedinačna doza intravenozno, ministarstvo zdravlja će zvanično dati svoje brzo odobrenje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za lečenje, što bi ujedno bio peti lek odobren u Japanu za lečenje kovida 19.

Kliničko ispitivanje koje je obuhvatilo 1.057 pacijenata pokazalo je da je lek, kome je u maju odobrena hitna upotreba u SAD -u, smanjio rizik od smrti i hospitalizacija koje traju duže od 24 sata za 79 odsto u poređenju sa placebom.

Odobrenje, koje dolazi tri nedelje nakon što je japanska grana "GlakoSmithKline"-a podnela zahtev Ministarstvu, daje podsticaj arsenalu lekova dostupnih za lečenje blago do umereno bolesnih kovid-pacijenata kojima nije potreban kiseonik, ali su u opasnosti da im se stanje pogorša.

Od odobrenja u julu, sve veći broj bolnica širom zemlje već koristi drugi tretman monoklonalnih antitela, Ronaprev, koji se sastoji od veštački proizvedenih antitela. Završna faza kliničkog ispitivanja u inostranstvu pokazala je da lek, koji je premijerka Jošide Suga opisala kao "revolucionaran", a razvili su ga američka firma "Regeneron Pharmaceuticals" i švajcarski proizvođač lekova "Roche", smanjuje rizik od hospitalizacije ili smrti za 70,4 odsto i skraćuje trajanje simptoma za četiri dana.

Dok su Ronaprev antitela razvijena od oporavljenih kovid-pacijenata, sotrovimab je prvobitno identifikovan tokom izbijanja SARS-a 2003. Sotrovimab se vezuje za region spajk proteina, što mu daje snažnu efikasnost čak i protiv varijanti koronavirusa, kaže "GlakoSmithKline". Podaci iz studija in vitro pokazali su da sotrovimab održava aktivnost protiv trenutno prisutnih varijanti uključujući delta i lambda verzije, prema proizvođaču lekova.

Sotrovimab je dobio odobrenje Komiteta za lekove za humanu medicinu u Evropskoj uniji, a takođe je dobio privremeno odobrenje u Kanadi, Italiji, Singapuru, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i drugim zemljama. Osim toga, dobio je dozvolu za promet u Australiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.