Snovi će biti snimani na video

Izvor: Vostok.rs, 06.Maj.2013, 14:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Snovi će biti snimani na video

06.05.2013. -

Japanski naučnici su našli način da posmatraju tuđe snove. Saradnici Instituta nauke i tehnologije u Nari tvrde, da su uspeli da zavire u podsvest čoveka i da definišu šta sanja. Njihov sledeći cilj je - videosnimak snova. Snovi spadaju u vrste moždane aktivnosti koje su najmanje istraženi.

Japanski naučnici su pokušali da naprave >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << prodor u ovoj oblasti nauke. Za ispitivanja su bili angažovani tri muškarca. Tokom sna, oni su bili priključeni na aparat koji je pratio moždanu aktivnost. Tokom REM faze sna, kada dolazi do ubrzanog kretanja očiju, a u mozgu nastaju intenzivni procesi, učesnike ekspirimenta su budili i oni su prepričavali svoje snove. Svaki učesnik eksperimenta je podneo do 200 buđenja. Zatim su naučnici uporedili njihove priče sa raspodelom i dinamikom aktivnosti oblasti mozga. Na taj način je napravljen kompjuterski program, koji je u stanju da dešifruje vizuelni niz snova prema tomografskim podacima sa preciznošću do 70%.

Otkriće japanskih naučnika može imati ogromnu naučnu primenu, smatra psihoterapeut somnološkog centra „Akademija“ Leonid Tretjak.

- Prvo, to je proučavanje REM faze sna sa pozicije procesa, koji se u njemu odvijaju, i mogućnost daljeg prodora u svet subjektivnih preživljavanja kod takvih poremećaja, kao što su autizam, šizofrenija ili endogena depresija. Postoji hipoteza, da se tokom depresije „u glavi“ projektuju bolni sadržaji snova. REM san postaje veoma napet, košmaran, i depresivni pacijenti već prilikom buđenja imaju osećaj umora i potištenosti. Sve to može biti otkriveno, vizualizovano. Osim toga, otvara se mogućnost kodiranja emitovanja oblika telepatske veze, što se ranije smatralo fantastikom.

Ništa manje fantastičan nije i sledeći cilj japanskih naučnika. Oni imaju nameru da se postignu način dešifrovanja snova i u drugim fazama sna, a zatim da razrade aparat videoemitovanja podsvesnih oblika, na monitor. Ukoliko bude postignuto potpuno emitovanje sna, sa zvukom, likovima, detaljima okoline – to će biti pravi videofilm, ističe predsednik Asocijacije somnologa Rusije Roman Buzunov.

- Mislim da će prvi, ko uspe da snimi san na video odmah dobiti Nobelovu nagradu. Naravno, ukoliko tajne službe ne ograniče pristup ovom pronalazku. Svima je jasno, da nije loše malo počeprkati po tuđim snovima. Osim toga, postoje i erotski snovi. A kada bi to snimili, pa posle emitovali? A ako se radi o nekoj važnoj osobi, o političaru i tako dalje? To je već veliki problem.

Uostalom daleko je do toga. Predstavnici fundamentalnih nauka smatraju, da japanski naučnici malo precenjuju nivo svog otkrića. Najverovatnije su oni preduzeli takav korak da bi privukli pažnju prema svojim istraživanjima i dobili sredstva za dalji rad, - kaže docent Istočnoevropskog instituta psihoanalitike Sergej Avakumov.

- Nema sumnje da je obavljena aktivnost, da su izvršena ispitivanja aktivnosti različitih delova mozga tokom sna. Dalje je, na osnovu statističkog materijala konstatovano, šta se i na koji način najčešće dešava kod većine ispitanika. Aktivnost, na primer, ovog dela kore mozga pratila je u snu, recimo pojavljivanje lika majke. I to je sve. Blago rečeno, isuviše je preuranjeno da se govori o nekoj vuzualizaciji.

Tako, da svi mogu mirno da spavaju – niko sa strane se neće uvući u njihov san i tajne iz podsvesti neće biti obelodanjene. Zasad. I mobilni telefoni su isto bili nekad u domenu fantastike.

Natalija Kovaljenko,

Izvor: Glas Rusije, foto: SXC.hu    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.