Snažan zemljotres pogodio sjeveroistok Japana

Izvor: IstocnoSarajevo.net, 31.Mar.2011, 18:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Snažan zemljotres pogodio sjeveroistok Japana

Snažan zemljotres, jačine šest stepeni po Rihterovoj skali, danas je ponovo pogodio sjeveroistočni dio Japana, saopštila je Japanska meteorološka agencija. Epicentar potresa bio je u moru kod prefekture Mijagi, na dubini od 40 kilometara, navela je agencija, prenio je Kjodo.

Nivo radioaktivnog joda u morskoj vodi pored havarisanog japanskog nuklearnog kompleksa Fukušima-Daići dostigao je rekord i veći je od dozvoljenog čak 4.385 puta, saopštila je danas kompanija TEPCO >> Pročitaj celu vest na sajtu IstocnoSarajevo.net << koja rukovodi nuklearkom.

Prošlog petka nivo radioaktivnog joda u morskoj vodi nekoliko metara južno od Fukušime bio je 1.250 puta veći, u subotu 1.850, a u utorak 3.355 puta veći od dozvoljenog, što znači da je postepeno rastao, javio je Frans pres.

U međuvremenu, vrlo mala količina radioaktivnog joda pronađena je u mlijeku na sjeverozapadu SAD, saopštila je američka Administracija za hranu i lijekove, dok je kineska vlada objavila da se "izuzetno mala" količina radijacije iz Fukušime proširila na većinu kineskih provincija.

Ovako neznatne količine radijacije, međutim, ne mogu uticati na zdravlje ljudi, precizirale su nadležne službe u tim zemljama.

U SAD je zbog japanske nuklearne krize i straha od širenja radijacije pojačano praćenje radijacije u mlijeku, kiši, vodi za piće, a u Kini je zabranjen uvoz nekoliko prehrambenih proizvoda iz Japana i pojačane su kontrole na aerodromima i lukama.

Američka vojska je odlučila da pošalje jednu mornaričku jedinicu specijalizovanu za nuklearne katastrofe u Japan da pomogne lokalnim vlastima. Ona će danas krenuti iz SAD, a u Japan bi trebalo da stigne u petak, naveo je Frans pres.

Japanska vlada je danas saopštila da neće proširiti zonu za evakuaciju od 20 kilometara oko Fukušime, iako je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila da se radijacija proširila na područje od 40 kilometara oko nuklearke.

Glavni sekretar japanske vlade Jukio Edano potvrdio je da je IAEA obavestila japansku stranu da je nivo radijacije u zemljištu premašio jedan od standarda IAEA.

"IAEA nam je savjetovala da pažljivo razmotrimo situaciju na osnovu njenog izvještaja", rekao je Edano, dodajući da smatra da to, za sada, ne zahtjeva proširenje zone za evakuaciju.

On je, međutim, kazao da će japanske vlasti pratiti nivo radijacije i preduzeti odgovarajuće mjere ako bude neophodno, jer postoji mogućnost akumuliranja radijacije tokom vremena, što bi moglo štetno uticati na zdravlje ljudi.
 
Izvor:Srna
Pogledaj vesti o: Zemljotres u Japanu

Nastavak na IstocnoSarajevo.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta IstocnoSarajevo.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta IstocnoSarajevo.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.