Smrtonosna tajna

Izvor: B92, 23.Jul.2020, 07:10

Smrtonosna tajna

Morem izgriženi i odrani drveni "čamci duhova" mesecima plutaju po Japanskom moru, neki s leševima izgladnelih severnokorejskih ribara.

Prošle godine više od 150 takvih jezivih plovila stiglo je do obale Japana, a više od 500 u poslednjih pet godina, piše američki sajt vesti NBC.

Godinama ta zastrašujuća pojava muči japansku policiju, čija je najbolja pretpostavka bila da klimatske promene teraju lignje od obale Severne Koreje, te se tamošnji očajni ribari >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << otiskuju sve dalje na pučinu, odakle ne mogu da se vrate i umiru od iscrpljenosti, dehidracije, sunca.

Ali istraga TV-kanala NBC Njus, zasnovana na novim satelitskim podacima, otkrila je objašnjenje za koje stručnjaci kažu da je verovatnije: Kina ima armadu brodova za industrijski ribolov - "nevidljivu" za obične metode osmatranja kopnenih vlasti, koja ilegalno lovi u severnokorejskim vodama, rasterujući odatle manje severnokorejske brodove i čamce i izazivajući smanjenje nekad obilnih jata lignji za više od 70 odsto.

Kineski brodovi - skoro 800 tokom 2019. godine - izgleda da krše sankcije UN koje zabranjuju strani ribolov u severnokorejskim vodama. Te sankcije, uvedene 2017. kao odgovor na nuklearne probe Severne Koreje, imale su za cilj da je kazne tako što joj UN ne dozvoljavaju da prodaje prava na ribolov u svojim vodama u zamenu za stranu valutu kojom oskudeva.

"To je najveći poznati slučaj ilegalnog ribolova neke industrijske flote u vodama druge države", rekao je Djejon Park, stručnjak za obradu podataka iz organizacije "Global Fishing Watch" sa sedištem u Vašingtonu, svetske neprofitne grupe za očuvanje okeana čiji je suosnivač Google. Ta grupa se specijalizovala za korišćenje veštačke inteligencije i satelita čime je, zajedno s međunarodnim timom akademskih istraživača, otkrila kinesku flotu, ranije "nevidljivu" stranim vlastima i neuhvatljivu drugim metodama.

Kina je članica Saveta bezbednosti UN koji je jednoglasno potpisao severnokorejske sankcije, ali njena ribolovna armada koja krši upravo tu zabranu, čini gotovo trećinu čitave kineske ribarske flote na otvorenom moru, kaže "Global Fishing Watch".

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova je na pitanje o tome odgovorilo da "Kina dosledno i savesno sprovodi rezolucije Saveta bezbednosti koje se odnose na Severnu Koreju" i da "dosledno kažnjava" ilegalni ribolov, ali nije ni priznalo ni poreklo slanje svojih ribarskih brodova u severnokorejske vode.

Dve zemlje su se u martu anonimno žalile Ujedinjenim nacijama da Kina krši te sankcije i dale dokaze, uključujući satelitske snimke kineskih brodova koji love u severnokorejskim vodama i svedočenje jedne kineske ribarske posade koja je upozorila svoju vladu da je poslata u tudje, severnokorejske vode.

Ribolovna područja u Japanskom moru koje se u Koreji naziva Istočno more, nalaze se između dveju Koreja, Japana i Rusije i medju najspornijim su i najslabije kontrolisanim morima sveta. Do sada je ogromno prisustvo kineskih brodova u tom kraju bilo u velikoj meri skriveno, jer njihovi kapetani rutinski isključuju svoje "transpondere" koji automatski javljaju njihov položaj, čineći ih nevidljivim za kopnene vlasti. U većini zemalja taj postupak je nezakonit.

"Global Fishing Watch" i njegovi partneri mogli su, međutim, da dokumentuju kretanje kineskih plovila, koristeći nekoliko vrsta satelitske tehnologije, uključujući onu koja noću registruje jarka svetla.

Mnogi brodovi za lov na lignje koriste izuzetno jaka svetla kako bi privukli plen bliže površini mora, da bi lakše lovili. Kinezi uz svetla ravna rasveti fudbalskih stadiona, koriste i takozvane "vučne parove brodova" koji plove uporedo, na razdaljini, s mrežom između njih koja "češlja" more hvatajući sve što pliva, a sada su snimljeni sa satelita.

Zbog takvog ribolova severnokorejski ribari poslednjih godina moraju da plove sve dalje na pučinu i nestaju u tolikom broju, da se neka obalska mesta duž istočne obale Severne Koreje nazivaju "selima udovica".

Pošto je u protekle dve godine više od 50 tela Severnokorejaca u čamcima more donelo na japanske obale - kaže japanska Obalska straža, ti mučni prizori su raspalili napetost sa Severnom Korejom i izazvali paranoju u Japanu: neki nagađaju da "čamci duhova" prevoze špijune, lopove ili čak i "ljude-oružje" - osobe s nekom teškom zaraznom bolešću koje namerno šalju u Japan, prenosi NBC.

Međutim, objašnjenje je da su ti Severnokorejci zapravo samo slabo opremljeni siromašni ribari koji su očajnički rizikovali živote ploveći predaleko, rekao je Djung-Sam Li, naučnik Korejskog pomorskog instituta i jedan od autora istraživanja za "Global Fishing Watch". Pošto su ih tajfuni "pretukli" ili im pokvarili motor, ribarske čamce s mrtvim ribarima je struja Cušima donela do zapadne obale Japana.

Ti drveni brodići i čamci, posle meseci i meseci na moru obrasli školjkama i algama, dugački su pet do sedam metara i obično nose pet do 10 ribara koji imaju samo kanister vode za piće, ribarske mreže i pribor, prema izveštajima japanske Obalske straže.

Svi ostaci tela nađeni na "čamcima duhova" su muški, a neka su se toliko raspala da japanski istražitelji ne mogu da ih razdvoje i analiziraju, a sa severnokorejske strane nema saradnje radi istrage.

Kina je 2004. godine sa Severnom Korejom potpisala višemilionski ugovor o dozvoli za ribolov, što je dovelo do drastičnog povećanja broja kineskih brodica u severnokorejskim vodama. Ali međunarodne sankcije uvedene 2017. kao odgovor na lansiranje raketa i nuklearne probe Severne Koreje, trebalo je da joj zabranom ribolova za strance uskrate ključne izvore prihoda potrebnih za to.

Kina, iako dugogodišnji dobrotvor Severne Koreje, potpisala je te sankcije tek na pritisak SAD, a kineski ministar trgovine objavio posvećenost svoje vlade da ih sprovede.

S druge strane, hrana iz mora, te i lignje, šesti je po veličini izvozni artikal Severne Koreje, a njen šef, Kim Džong Un, zahteva da se lovi sve više.

U jeku sankcija UN i kako su devizne rezerve opadale, severnokorejska vlada je pokušala da ojača svoju ribarsku industriju pretvarajući obične vojnike u ribolovce, otpremajući ih iako slabo obučene, u zloglasno uzburkane vode.

Sankcije su pojačale i nestašicu benzina u Severnoj Koreji, te japanski istražitelji kažu da su ionako slabo održavani i potrošeni motori nekih korejskih ribarskih "čamaca duhova" koje je more donelo, a mahom svi imaju samo 12 konjskih snaga, jednostavno ostali bez goriva.

Od 2013. godine najmanje 50 onemoćalih spaseno je s tih trošnih brodica, ali u razgovorima sa japanskom policijom retko su rekli više od toga da su se izgubili na moru i da hoće kući, u Severnu Koreju.

Obdukcije nadjenih tela ribara obično pokazuju da su umrli od gladi, hipotermije ili dehidracije.

"Konkurencija industrijskih kineskih bordova s vučnim mrežama je severnokorejske ribare potisnula sve dalje, čak i u vode susedne Rusije", rekao je Džung-Sam Li, naučnik čiji je institut otkrio da su u ruskim vodama ilegalno lovile stotine severnokorejskih plovila 2018. godine.

U 2017. godini, japanska Obalska straža je prijavila da je oterala više od 2.000 severnokorejskih ribarskih brodica koje su ilegalno lovile u vodama Japana.

Dok širom sveta mnoge vrste ribe i drugih morskih stvorenja nestaju nevidjenom brzinom zbog klimatskih promena, zbog previše lova i ilegalnog industrijskog ribolova, i zalihe se smanjuju, konkurencija raste i sukobi zemalja koje žive od ribolova su sve češći.

Kina je uzela čak oko 15 procenata ukupnog svetskog ulova ribe 2018. godine, kaže američka Agenciji za ribarstvo. Mnoge vrste ribe najbliže kineskim obalama nestale su od prekomernog ulova i industrijalizacije ribolova, zbog čega kineska vlada snažno subvencioniše svoje ribolovce da plove svetom u potrazi za ulovom bilo čega.

Ribarska flota Kine je poslednjih godina hvatala 50 do 70 odsto svetskog ulova lignji na otvorenom moru, po proceni kineske vlade. Ti brodovi često ilegalno love u vodama drugih zemalja, ukazuje analiza kompanije za istraživanje mora "C4ADS". Po drugom indeksu koji su prošle godine objavili stručnjaci za ribolov i globalni kriminal, Kina ima najgoru ocenu u svetu po ilegalnom, neprijavljenom i neregulisanom ribolovu.

Kineski ribarski brodovi su poznati po agresivnim, obično naoružanim posadama koje ne prezaju od namernog sudaranja radi oštećivanja ili potapanja drugih ribarskih ili stranih patrolnih brodova, kažu zvaničnici američke Ratne mornarice i specijalisti za pomorsku bezbednost.

"Kada dođu, oni preuzmu vlast", rekao je Kim Bjeong Su, guverner južnokorejskog ostrvca Uleung, u Istočnom moru. On kaže da su kineski brodovi za lignje uništili dva glavna izvora života njegovog malog ostrva: turizam i ribolov.

Neprijateljstvo ostrvljana prema kineskoj floti se pogoršava, rekao je guverner, naročito kada naidje loše vreme i armada od više od 200 kineskih brodova za lignje stigne istovremeno u luku Uleung da bi se sklonila od oluje.

Guverner je rekao, piše na kraju NBC, da je nemoćan da im kaže da odu, a oni se ponašaju nasilno, menjanju ulje u motorima ispuštajući ga u more, a dok odlaze vuku sidra uništavajući cevi vodovoda, rekao je i zatražio da "spoljni svet sazna šta se ovde dešava".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.