Smrtonosna radijacija u Fukušimi

Izvor: B92, 28.Mar.2012, 18:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smrtonosna radijacija u Fukušimi

Tokio -- Jedan od oštećenih reaktora u japanskoj nuklearnoj centrali "Fukušima" još ima visok stepen radijacije i mnogo manje vode za hlađenje nego što se procenjivalo.

Jučerašnjim merenjem industrijskim endoskopom u reaktoru je izmeren nivo radijacije 10 puta veći od smrtonosnog.

Zvaničnici centrale su ranije rekli da je više od pola istopljenog goriva palo po podu i zidovima primarnog zaštitnog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kontejnera u reaktoru.

"Čestice istopljenog goriva su verovatno podigle nivo radijacije do opasne visine od 70 siverta na sat unutar kontejnera", rekao je Đunići Macumoto, predstavnik Tokijske elektroenegetske kompanije (TEPKO).

Sedamdeset siverta na sat daleko prevazilazi ranijih 10 siverta na sat, koliko je bilo izmereno prošle godine oko zajedničkog izduvnog kanala reaktora jedan i dva.

"To je veoma visok nivo radijacije", rekao je on dodajući da endoskop može da izdrži 14 sati u takvim uslovima.

"Moraćemo da razvijemo opremu koja će moći da izdrži tako visoku radijaciju prilikom lociranja i uklanjanja istopljenog goriva", dodao je on.

Merenje je takođe pokazalo da u zaštitnoj posudi oko jezgra ima samo 60 centimetara vode za hlađenje od dna, daleko manje od 10 metara, koliko je procenjeno kada je vlada u decembru objavila da je postrojenje stabilno.

Macumoto je rekao da je aktuelni nivo vode u posudi daleko manji od procenjenog, ali da ti rezultati ne utiču na "status hladnog isključenja" postrojenja, jer je temperatura vode 50 stepeni i ukazuje da je istopljeno gorivo ohlađeno.

U oštećenoj nuklearnoj centrali "Fukušima Daići" juče je registrovano i curenje oko 120 tona otpadne radioaktivne vode, a blizu 80 litara se izlilo u okean.

Curenje radioaktivne otpadne vode je često iz ove nuklearne centrale, oštećene nakon razornog zemljotresa i cunamija prošle godine.

Instrument opremljen video kamerom, termometrom, dozimetrom i vodomerom, korišćen je za procenu štete u unutrašnjosti reaktora broj dva, drugi put nakon katastrofe i oštećenja postrojenja koje je na nuklearnoj centrali "Fukušima" izazvao cunami 11. marta prošle godine.

Podaci prikupljeni juče pokazuju da je šteta u reaktoru toliko velika da će biti neophodna posebna oprema i tehnologija, koja bi omogućila zaštitu okoline i uklanjanje radioaktivne nuklearke, što će trajati decenijama.

Druga dva reaktora u kojima se otopilo jezgro mogla bi da budu u još gorem stanju, procenjuju stručnjaci. Reaktor broj dva je jedini koji su stručnjaci mogli bliže da ispitaju do sada, navodi agencija AP.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.