Smrtonosna radijacija Fukušime

Izvor: RTS, 02.Avg.2011, 13:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smrtonosna radijacija Fukušime

U nuklearnoj elektrani "Fukušima" očitan najviši nivo radijacije od havarije uzrokovane zemljotresom i cunamijem. Ispituje se šta je izazvalo porast smrtonosnog zračenja, zabeleženog na dnu tornja za ventilaciju.

U japanskoj nuklearnoj elektrani "Fukušima" zabeležen je najviši nivo radijacije u poslednjih pet meseci, kada su je pogodili razorni zemljotres i >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << cunami, saopštili su predstavnici Tokijske kompanije za električnu energiju (TEPKO).

Izuzetno visoki nivo radijacije izmeren je u ponedeljak po podne u području postrojenja između reaktora 1 i 2, izjavio je portparol TEPKO-a, u čijoj je nadležnosti nuklearna centrala "Fukušima".

Kako prenosi Si-En-En, smrtonosna radijacija zabeležena je na dnu tornja za ventilaciju, a trenutno se ispituje šta je prouzrokovalo povećani nivo radijacije.

Japan je 11. marta pogodio razoran zemljotres, posle kojeg je usledio cunami. Poginulo je oko 23.000 ljudi.

Zbog kvarova na sistemu za hlađenje u reaktorima počelo je topljenje i širenje radioaktivnosti, zbog čega je evakuisan veliki broj naselja, u krugu od 20 kilometara oko nuklearke.

U junu je japanska Vlada prvi put proglasila opasnom regijom i deo grada Date, koji se nalazi izvan zabranjene zone od 20 kilometara oko Fukušime.

Vlada je 21. jula saopštila da planira ulaganje od 223 milijarde evra u radove na obnovi zemlje posle razarajućeg zemljotresa i cunamija.

Portparol Vlade Juko Edano tada je rekao da će uskoro biti objavljen spisak stambenih područja sa povišenom radijacijom, koja prevazilazi međunarodno utvrđene granice od 20 milisiverta godišnje.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.