Smartfon koji meri puls

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Mar.2013, 15:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smartfon koji meri puls

TOKIO -

Japanska kompanija "Fudžicu" je razvila smartfon koji može da izmeri puls korsnika "gledajući" ga u lice tokom samo pet sekundi, objavljeno je danas.

Ovakav smartfon bi mogao da se nađe na tržištu u roku od godinu dana, javio je AFP.

Puls se meri tako što se prate varijacije u boji lica u zavisnosti od dotoka krvi. U koži lica su bezbrojni kapilari, u kojima smartfon očitava promene >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nivoa hemoglobina - proteina koji apsorbuje zeleno svetlo. Hemoglobina ima u crvenim krvnim zrncima koja prenose gvožđe i kiseonik.

U "Fudžicuu" razmatraju i svrsishodnost ugradnje uređaja za merenje pulsa u televizore ili ogledala, kao i o mogućnost njihove primene na ulazu na mesta masovnih okupljanja ili na kontrolnim punktovima na aerodromima, kako bi se otkrile osobe lošeg zdravlja ili sumnjivih namera.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Smartfon koji mjeri puls

Izvor: Nezavisne Novine, 18.Mar.2013

TOKIO - Japanska kompanija "Fudžicu" je razvila smartfon koji može da izmjeri puls korisnika "gledajući" ga u lice tokom samo pet sekundi.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.