Si: Kina i Japan treba na odgovarajući način da reše sporove

Izvor: B92, 17.Nov.2023, 09:13

Si: Kina i Japan treba na odgovarajući način da reše sporove

Kina i Japan treba "na odgovarajući način da upravljaju sporovima", izjavio je kineski predsednik Si Đinping japanskom premijeru Fumiju Kišidi.

Si i Kišida su se sastali u San Francisku na marginama samita zemalja Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEK).

Dve zemlje, sa vezama koje su još uvek obeležene japanskom invazijom na kinesku teritoriju u prošlom veku, "moraju da se usredsrede na svoje zajedničke interese i na odgovarajući način da upravljaju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sporovima", rekao je Si.

Tokom sastanka organizovanog u San Francisku, kineski predsednik je pozvao Tokio i Peking da grade mirne bilateralne odnose, uprkos teritorijalnim i istorijskim sporovima.

"Miran suživot, trajno prijateljstvo koje obuhvata generacije, obostrano korisna saradnja i zajednički razvoj su dobri pravci koji služe suštinskim interesima kineskog i japanskog naroda", rekao je Si.

Od potpisivanja Ugovora o miru i prijateljstvu između Japana i Kine 1978. godine, bilateralni odnosi su, "uprkos teškoćama, održali dinamiku razvoja, donoseći dobrobit narodima dve zemlje", dodao je kineski predsednik.

Veze između dve zemlje "takođe su odigrale pozitivnu ulogu u promovisanju regionalnog mira, razvoja i prosperiteta", rekao je Si.

Kina je bila jedna od najvećih žrtava japanskog ekspanzionizma u azijsko-pacifičkom regionu između kraja 19. veka i 1945. godine.

Istorijski sporovi nastavljaju da hronično truju njihove bilateralne odnose, posebno sa porastom japanskog nacionalizma od ranih 2000-ih.

Nenaseljena ostrva u Istočnom kineskom moru, nazvana ostrva Senkaku u Japanu i ostrva Diaoju u Kini, još su jedan izvor napetosti između dve zemlje, jer obe zemlje smatraju da polažu pravo na suverenitet nad tom teritorijom.

Kišida je sa svoje strane rekao da je Japan "duboko zabrinut" ;zbog kineske vojne aktivnosti u azijsko-pacifičkom regionu i njene saradnje sa Moskvom, preneli su japanski mediji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.