Seul osudio Japan zbog videosnimka o spornim ostrvima

Izvor: Blic, 12.Dec.2013, 11:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Seul osudio Japan zbog videosnimka o spornim ostrvima

Južna Koreja je oštro kritikovala Japan zbog objavljivanja video snimka na 10 jezika, kojim se dovodi u pitanje suverenitet Seula nad grupom malih ostrva koja su u središtu teritorijalnog nesporazuma, zahtevajući uklanjanje tog snimka.

Na video snimku, koji je u sredu objavilo japansko ministarstvo spoljnih poslova na svom veb sajtu i na Jutjubu, Japan insistira da su ostrva u Japanskom moru (Istočnom moru), >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koje Seul zove Dokdo, a Japan Takešima, japanska teritorija.

Taj video klip u trajanju od 90 sekundi, koji je titlovan na 10 svetskih jezika, uključujući engleski, korejski, kineski, francuski, španski i arapski, tvrdi da je kontrola Seula nad tim ostrvima "nezakonita", prenela je agencija AFP.

"Oštro protestujemo protiv objavljivanja tog videa...i odlučno zahtevamo da ga Japan odmah ukloni", navedeno je u saopštenju južnokorejskog ministarstva spoljnih poslova.

"Nikada nećemo tolerisati pokušaje Japana da naruši naš teritorijalni suverenitet i odgovorićemo odlučnim merama", dodato je u saopštenju.

Na sajtu japanskog ministarstva spoljnih poslova je takodje objavljen letak na više jezika koji prati video, u kojem se tvrdi da japanska poveznost sa tim ostrvima datira još od pre više od 200 godina.

Japan i Južna Koreja se već decenijama spore oko kontrole nad tim ostrvima. Nesporazum je eskalirao prošle godine nakon iznenadne posete tadašnjeg južnokorejskog predsednika Li Mjung-Baka. Seul je u oktobru održao vojne vežbe u blizini tih ostrva.

Japan je takodje u sporu sa Kinom oko još jedne grupe ostrva u Istočnom kineskom moru. Japansko ministarstvo spoljnih poslova je ove sedmice takodje objavilo video snimak na 10 jezika, na kojem tvrdi da polaže pravo na ta sporna ostrva koja Tokio zove Senkaku, a Peking Diaoju.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Seul osuđuje Japan zbog videosnimka o spornim ostrvima

Izvor: Blic, 12.Dec.2013

Južna Koreja je oštro kritikovala Japan zbog objavljivanja video snimka na 10 jezika, kojim se dovodi u pitanje suverenitet Seula nad grupom malih ostrva koja su u središtu teritorijalnog nesporazuma, zahtevajući uklanjanje tog snimka. ..Na video snimku, koji je u sredu objavilo japansko ministarstvo...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.