Izvor: RTS, 09.Feb.2023, 22:14

Saradnja Vlade sa kompanijom "Takeda" u oblasti zdravstva

Premijerka Ana Brnabić i regionalni direktor japanske kompanije Takeda za Istočnu Evropu Kiran Lihi potpisali su u Beogradu Memorandum o razumevanju za saradnju u oblasti BIO4 kampusa u cilju poboljšanja dijagnostike retkih bolesti.
Premijerka Ana Brnabić je nakon potpisivanja memoranduma u Vladi Srbije izrazila zadovoljstvo zbog saradnje u toj oblasti sa japanskom kompanijom podsećajući da ona postoji 242 godine.

"Mi smo prethodnih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nekoliko godina radili na nekoliko projekata koji ukljućuju tele-medicinu, a od prošle godine i na projektima koji se tiću upotrebe vešaćke inteligencije u medicini kako bi sve više razvijali personalizovanu medicinu, poboljšli zdravstvenu zaštitu naših ljudi, a posebno onih koji boluju od retkih bolesti", rekla je Brnabićeva.

Ona je iskazala zahvalnost japanskoj kompaniji jer je prepoznala Srbiju kao zemlju koja ulaže u nove tehnologije, ali i kao jednu od, kako je navela, evropski značajnijih sila u istraživanju, razvoju i inovacijama.
"Radiću na tome da Takeda otvori i istraživački razvojni centar u Srbiji, ali i da bude jedan od prvih partnera u okviru BIO4 kampusa", navela je premijerka.
Dodala je i da investicije iz Japana imaju posebno mesto u poslovnom svetu Srbije, jer se ulaže tamo gde je najsigurnije i gde postoje najbolji uslovi poslovanja.
"Drago mi je što pored drugih japanskih kompanija danas imamo i kompaniju u sektoru farmaceutike gde otvaramo potpuno novu eru saradnje u ovoj oblasti koja nam je važna za budučnost", navela je Brnabićeva.
Rekla je i da je godišnji budžet kompanije Takeda za istraživanje i razvoj u 2021. godini bio 4,7 milijardi dolara i izrazila nadu da će potpisani sporazum makar deo toga doneti u Srbiju.
Digitalizacija zdravstva Lihi je rekao da potpisivanje Memoranduma o razumevanju predstavlja nastavak dugoročnih zajedničkih napora u cilju unapređenja zdravstvene zaštite u Srbiji.
Istakao je da veoma ceni što Vlada Srbije prepoznaje biotehnologiju i digitalizaciju kao jedan od glavnih prioriteta u našoj zemlji i iskazao zahvalnost premijerki Brnabić na velikoj podršci i razumevanju potreba pacijenata.
"Strateški prioriteti japanske kompanije su u velikoj meri usklađeni sa prioritetima Vlade Srbije, kao što su digitalizacija u zdravstvu ili naša partnerstva u istraživanju kako bi se obezbedila predvidljivost i održivost zdravstvenog sistema korišćenjem AI alata, ali ne samo ograničeno na njih", rekao je Lihi.
Dodao je da istraživanje podrazumeva saradnju Instituta za veštačku inteligenciju i kliničkih stručnjaka u cilju optimizacije dijagnoze retkih bolesti.
"Takedino ulaganje u istraživanje i razvoj u potpunosti je u skladu sa partnerstvom sa BIO4 kampusom, projektom koji je pokrenula Vlada Srbije, u pogledu podrške specifičnoj oblasti optimizacije dijagnostike retkih bolesti.
On je rekao i da je cilj kompanije Takeda da maksimalno ulaže svoju posvećenost, stručnost i resurse kako bi dodatno unapredila kvalitet života pacijenata u Srbiji.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.