Samit nobelovaca u Hirošimi

Izvor: Politika, 12.Nov.2010, 12:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samit nobelovaca u Hirošimi

HIROŠIMA – Dobitnici Nobelove nagrade za mir su danas počeli trodnevni samit posvećem stvaranju sveta bez nuklearnog oružja, a okupili su se u Hirošimi, japanskom gradu koji je u svetu prvi razoren atomskom bombom koju su SAD bacile 1945. godine.

Reč je o 11. svetskom samitu nobelovaca za mir i prvom koji se održava u Japanu, javila je japanska agencija Kjodo.

Samit je otvoren prikazivanjem arhivskog i drugog materijala o pogubnom atomskom napadu na Hirošimu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << 6. avgusta 1945, a o posledicama je govorio 79-godišnji Akihiro Takahaši, specijalni japanski izaslanik u procesu neširenja nuklearnog oružja u svetu.

Očekuje se da će samit nobelovaca za mir, koji se završava u nedelju, usvojiti deklaraciju s porukom da se prestane proizvodnja nukelarnog naoružanja.

„Eliminacija nuklearnog oružja je suštinska stvar”, istakao je tibetanski duhovni vođa Dalaj Lama na otvaranju samita, ocenivši da se generalno ono proizvodi radi odbrane, ali da ipak može da bude uporebljeno greškom ili da padne u pogrešne ruke, prenosi Kjodo.

Među učesnicima samita u Hirošimi je i bivši direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Mohamed El Baradei, kao i bivši kineski demokratski i studentski lider Vuer Kaiksi koji je došao, kako je objavljeno, umesto zatvorenog ovogodišnjeg lauerata Nobelove nagrade za mir kineskog disidenta Liua Siaoboa.

Sastanku ne prisustvuju američki predsednik Barak Obama, laureat iz 2009, koji je obavestio skup da neće doći. Japanska agencija podseća da je Hirošima tražila od Obame da ove godine, na 65. godišnjicu kako su SAD bacile dve atomske bombe na Japan, poseti taj grad i Nagasaki koji je, takođe, bio meta.

Kjodo dodaje da nisu prisutni ni bivši sovjetski predsednik Mihail Gorbačov i bivši poljski lider Leh Valensa.

Tanjug

objavljeno: 12.11.2010.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Dobitnici Nobela za mir traže ukidanje atomskog oružja

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 12.Nov.2010

Dobitnici Nobelove nagrade za mir okupili su se danas u Hirošimi da bi zatrazzili ukidanje nuklearnog oružja. Na početku ceremonije, šest nobelovaca dobilo je od lokalnih učenika ogrlicu od papirnih ždralova - simbola mira u Japanu, a saslušali su i priče onih koji su preživeli atomski napad...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.