Samit G-20: Tramp duhovit, Abe zabrinut

Izvor: RTS, 28.Jun.2019, 19:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samit G-20: Tramp "duhovit", Abe zabrinut

U japanskom gradu Osaki, lideri Grupe 20 najrazvijenijih država sveta diskutuju o gorućim međunarodnim pitanjima, problemima i mogućim rešenjima. Međunarodna trgovina, borba protiv protekcionizma i iranski nuklearni program u fokusu su dvodnevnog skupa koji čuva 32.000 policajaca. Ipak, najviše pažnje izazvao je susret Putina i Trampa na marginama skupa. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Sastanak koji je privukao najviše pažnje prvog dana samita Grupe 20 završen je Putinovim pozivom Trampu da bude gost Moskve na Dan pobede, 9. maja sledeće godine. Američki lider je u načelu pristao, a na znatiželju novinara da li će pokrenuti pitanje ruskog mešanja u naredne američke izbore odgovorio je šaljivo i "zamolio da se ne mešaju".

Putin je pozitivno reagovao, a s američkim kolegom je, kaže, imao o čemu da razgovara: od kontrole naoružanja, preko situacije u Siriji, Iranu, Venecueli i Ukrajini, do politički motivisanih restrikcija trgovinske saradnje.
"Jasno je da se globalna trgovina mora prilagoditi razvoju događaja u svetu. Rusija smatra kontraproduktivnim sve pokušaje da se Svetska trgovinska organizacija uništi, ili da se umanji njena uloga", izjavio je Putin.
Mnoge države trpe posledice tarifnog rata između prve i druge ekonomije sveta, koji je koštao stotine milijardi dolara narušivši globalne lance snabdevanja. Pitanje je hoće li Tramp i Si na sutrašnjem sastanku obnoviti utihnule pregovore.
"Moramo da gradimo pravedno tržišno okruženje na kojem važe poštena pravila i gde nema diskriminacije. Moramo da promovišemo slobodan protok tehnologije, ljudstva i informacija. Države ne treba da zatvaraju svoja vrata za druge dok se razvijaju'', istakao je predsednik Kine Si Đinping.
Za vrednosti multilateralizma i reformu Svetske trgovinske organizacije, založio se i domaćin skupa — premijer Japana Šinzo Abe.
"Duboko sam zabrinut trenutnim stanjem. Recipročne mere trgovinskih sankcija nikome ne donose korist", naglasio je Abe.
Uprkos strogim bezbednosnim merama, na ulicama Osake su antiglobalisti i ekološki aktivisti. Zahtevaju kraj industrije uglja, smanjenje plastičnog otpada u okeanima i jačanje svesti o posledicama klimatskih promena.
Pogledaj vesti o: Prvi maj

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

ZAVRŠEN SAMIT G20 U OSAKI, ABE ZADOVOLJAN: Postigli smo konsenzus o slobodnoj trgovini

Izvor: Kurir, 29.Jun.2019, 08:41

Samit G20, na kojem su učestvovali lideri 19 najrazvijenih država sveta i EU, završen je u japanskom gradu Osaki.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.