Sad, Japan i Južna Koreja prkose Kini

Izvor: Večernje novosti, 28.Nov.2013, 21:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sad, Japan i Južna Koreja prkose Kini

ZVANIČNICI Japana i Južne Koreje su potvrdili da su njihovi avioni nenajavljeno proleteli kroz novoproglašeni kineski vazdušni prostor iznad spornih ostrva u Istočnom kineskom moru. Peking je saopštio da svi letovi iznad ostrva poznatih kao Senkaku na japanskom i Diaoju na kineskom jeziku, moraju da im se prijave, ili da se suoče sa „vanrednim odbrambenim merama“. Na pet nenaseljenih ostrva pravo polažu Kina, Japan i vlasti na Tajvanu, a tu je i podvodna stena koju prisvaja Južna >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << Koreja. Ona su trenutno u japanskim rukama i uzročnik su dugotrajnog spora Tokija i Pekinga. Kina je u subotu na ostrva proširila zonu odgovornosti svoje protivvazdušne odbrane, Amerika je to odmah ocenila kao destabilizaciju regiona, a zatim je kroz predmetni vazdušni prostor poslala i dva nenaoružana strateška bombardera B-52, bez najave. Potez svoje najmoćnije saveznice, SAD, ispratili su i Japan i Južna Koreja. - Otkako je Kina stvorila ovu zonu protivvazdušne odbrane, nastavili smo svoje izviđačke aktivnosti u Istočnom kineskom moru, uključujući i zonu, kao i ranije - saopštile su japanske vlasti. Južnokorejska vojska je javila da je jedan njen avion u utorak preleteo sporno područje. Vlasti u Pekingu u četvrtak su branile svoju odluku - portparol Ministarstva odbrane je rekao državnim medijima da je ona u potpunosti opravdana i legitimna. Zapadni mediji očekuju da će američki potpredsednik preneti zabrinutost kineskim sagovornicima, kada ih iduće nedelje bude posetio.
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Kina, borbeni avioni u novoj zoni

Izvor: RTS, 28.Nov.2013

Kina poslala borbene avione u novoproglašenu zonu vazduhoplovne odbrane u Istočnokineskom moru. Kina ranije saopštila da svi avioni koji prolaze kroz tu zonu moraju da podnesu planove leta i da se identifikuju. Međutim, od tada su kroz oblast prošle vojne letelice Japana, Južne Koreje i SAD. ..U novoproglašenu...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.