SOFIJI LOREN NAGRADA PREMIJUM IMPERIJALE

Izvor: Kurir, 14.Sep.2010, 18:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SOFIJI LOREN NAGRADA PREMIJUM IMPERIJALE

TOKIO - Italijanska glumica Sofija Loren (Sophia) dobitnica je prestižne japanske nagrade Premijum imperijale (Praemium Imperiale).

Japansko priznanje je  pripalo i italijanskom slikaru Enriku Kastelaniju (Enrico Castellani) i njegovom sunarodniku, pijanisti Mauriciju Poliniju (Maurizio Pollini). Ovogodišnji dobitnici nagrade su i nemačka vajarka Rebeka Horn (Rebeča) i japanski arhitekta Tojo Uto.

Nagrada >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Premijum imperijale dodeljuje se svake godine u pet kategorija - slikarstvo, vajarstvo, muzika, arhitektura i film/pozorište.

Svaki dobitnik dobiće ček na 15 miliona jena (140.000 evra) na svečanoj ceremoniji zakazanoj za 13. oktobar u Tokiju.

Sofija Loren (75) je živa legenda velikog ekrana. Posle prvog uspeha sa filmom "Kvo vadis" iz 1950, igrala je sa najvećim svetskim glumcima i režiserima.

Za ulogu seljanke u filmu "Ćoćara" Vitorija de Sike (Vittorio Sica) 1962. je dobila Oskara za najbolju glumicu i nagradu u Kanu.

Povučena poslednjih godina, Sofija Loren vratila se na ekrane u martu, u TV filmu o njenom životu u kojem igra svoju majku.

Ustanovljena 1989, nagrada Premijum imperijale u prošlosti je dodeljena brojnim poznatim ličnostima, među kojima su Džasper Džons (Jasper Johns), Leonard Bernstajn Bernstein), Žan-Lik Godar (Jean-Luc Goddard) i Žan Nuvel (Jean Nouvel).

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.