SEVERNA KOREJA ISPALILA SUMNJIVE PROJEKTILE: SAD se HITNO umešale u istragu

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Feb.2024, 10:42

SEVERNA KOREJA ISPALILA SUMNJIVE PROJEKTILE: SAD se HITNO umešale u istragu

Vojni štab Južne Koreje saopštio je da je Severna Koreja ispalila nekoliko projektila ka Japanskom moru.

Severna Koreja je jutros ispalila nekoliko krstarećih projektila ka Japanskom moru, saopštila je južnokorejska vojska. Ovo je još jedno u nizu testiranja naoružanja koje je Pjongjang sproveo ove godine.

- Naša vojska je danas u >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << 9 sati uočila nekoliko nepoznatih krstarećih projektila u vodama severoistočno od Vonsana, a južnokorejske i američke službe pokrenule su detaljnu analizu - saopštio je vojni štab Južne Koreje.

U saopštenju se dodaje da će južnokorejska vojska "pojačati posmatranje i nadzor" i "pomno pratiti sve znakove dodatnih aktivnosti Severne Koreje".

Pjongjang je u ponedeljak saopštio da je testirao novi sistem upravljanja višecevnim raketnim bacačem, kojim namerava da značajno ojača svoje odbrambene sposobnosti.

Severna Koreja, koja ima nuklearno oružje, proglasila je Južnu Koreju svojim "glavnim neprijateljem" ove godine, zatvorila je agencije posvećene ponovnom ujedinjenju i preti ratom.

Pjongjang je pojačao testiranje vojne opreme, testirajući posebno ono što opisuje kao "podmorski sistem nuklearnog oružja" i hipersonične balističke rakete na čvrsto gorivo. Vojska Severne Koreje lansirala je ove godine seriju krstarećih projektila, oružja za koje analitičari sumnjaju da bi moglo da bude poslato Rusiji za upotrebu u ratu u Ukrajini.

Srbija Danas/Mondo

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Severna Koreja ispalila više krstarećih raketa, upozoravaju iz Seula

Izvor: VOA, 14.Feb.2024

SEUL — Severna Koreja je u sredu ispalila više krstarećih projektila u more u svom petom testu takvog oružja od januara, saopštila je vojska Južne Koreje, produžavajući tim akcijama niz demonstracija naoružanja koje podižu tenzije u regionu. Zajednički načelnik generalštaba Južne...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.