„SAD može da štampa pare, mi ne“

Izvor: BKTV News, 05.Dec.2014, 22:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„SAD može da štampa pare, mi ne“

Predsednik nemačke centralne banke Jens Vajdman upozorio je da praksa štampanja novca koja postoji u SAD i Japanu ne bi imala iste efekte u Evropi.

Dan nakon što je predsednik Evropske centralne banke Mario Dragi poručio da bi nove stimulacije za ekonomiju evrozone mogle biti pokrenute već početkom iduće godine, Vajdman je upozorio na to da takozvano kvantitativno labavljenje verovatno ne bi urodilo plodom u Evropi, >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << prenosi Rojters.
„Ne može jednostavno da se primeni ista formula u Evropi koja je imala uspeha u SAD ili Japanu“, rekao je Vajdman novinarima u Frankfurtu, komentarišući ideju štampanja novca za kupovinu sredstava kao što su državne obveznice.
„U SAD postoji centralna država koja emituje obveznice koje su veoma sigurna investicija. Mi nemamo takvu centralnu državu ovde“, rekao je Vajdman, napominjući da bi države mogle izgubiti posvećenost reformama ako budu imale pristup jeftinom zaduživanju.
Vajdmanovi komentari dolaze nakon što je nemački ministar finansija Volfgang Šojble rekao da su ekspanzivna monetarna i fiskalna politika uzroci ekonomskih problema, a ne rešenje za iste.
ECB je „ubrzala“ pripreme za lansiranje novih podsticajnih mera, ali bi odluka o novim koracima trebalo da usledi početkom naredne godine, izjavio je juče Dragi.
Ta izjava je, kako ocenjuju analitičari, nagoveštaj toga da bi ECB mogla pokrenuti veliki program kupovine državnih obveznica, što je korak koji podrazumeva upumpavanje novih novčanica u privredu zarad podsticanja privrednog rasta i inflacije.
Izvor: tanjug
The post „SAD može da štampa pare, mi ne“ appeared first on BK Televizija - BKTV News - Telefakt.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na BKTV News...






Povezane vesti

Da li je moguće mjerenje uspješnosti firmi u BiH?

Izvor: Capital.ba, 06.Dec.2014, 08:41

SARAJEVO, „Pokazatelji uspješnosti poslovanja firmi – mogućnost standardiziranja i primjene u BiH“ naziv je istraživanja Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine (ANU BiH), koje će ovih dana biti završeno i dostupno javnosti. Na projektu su angažovani i uposlenici Agencije TEC u dijelu...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.