Izvor: B92, 11.Avg.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

S. Koreja ostaje na listi

Tokio -- Američka državna sekretarka Kondoliza Rajs obavestila je Japan da Vašington neće izbrisati S. Koreju sa liste pomagača terorizma.

Kako je izjavio šef japanske diplomatije Masahiko Komura, ova odluka će, po svemu sudeći, biti dobro prihvaćena u Tokiju, zbog uverenja da bi američko popuštanje Pjongjangu moglo da ugrozi napore Japana da reši problem svojih građana koji su oteti u Severnoj Koreji pre nekoliko decenija.

Japanski i severnokorejski >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zvaničnici danas su, u severnokineskom gradu Šenjangu, počeli razgovore o otetima, što je odavno prepreka uspostavljanju diplomatskih odnosa Tokija i Pjongjanga.

Odlaganje brisanja Severne Koreje sa liste posledica je neispunjavanja svih dogovora u vezi sa odustajanjem Pjongjanga od nuklearnog programa, ali u Vašingtonu kažu da dogovaranje u vezi sa tim pitanjem neće biti prekinuto.

Brisanje sa liste zemalja koje sponzorišu terorizam omogućilo bi Severnoj Koreji dobijanje sredstava iz međunarodnih banaka i otvaranje puta za multilateralnu pomoć.

Severna Koreja je 2002. godine priznala da su njeni agenti oteli 13 Japanaca, a petoro ih je te godine vraćeno kućama. Tokio traži više informacija o sudbini preostalih osam otetih građana, za koje Severnokorejci tvrde da su umrli.

Japanci u svom zahtevu pominju i još četvoro kidnapovanih japanskih državljanja u Severnoj Koreji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.