Rusija predstavila vakcinu za zaštitu od radijacije

Izvor: S media, 25.Mar.2011, 22:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija predstavila vakcinu za zaštitu od radijacije

Jedinstvenu vakcinu koja neutrališe uticaj radijacije na živi organizam predstavili su ruski naučnici iz Vladikavkaskog naučnog centra RAN

Naučnici odjeljenja za biotehnologiju Vladikavkaskog centra su u saradnji sa NASA stvorili vakcinu koja neutrališe efekte radijacije na žive organizme, a ispitivanje je u završnom stadijumu. Japanski stručnjaci su se odmah zainteresovali, jer bi preparat trebalo da deluje čak >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << i u slučaju da koncentracija radijacije u vazduhu bude hiljadu puta veća od dozvoljene.

Eksperimentalne životinje dobijale su dozu zračenja, posle koje ne bi trebalo da prežive više od nedelju dana, U organizmu onih kojima je ubrizgan ovaj preparat dva meseca kasnije nisu otkriveni nikakvi poremećaji.Naredna faza ispitivanja je na životinjama i ljudskim ćelijama. Dok se sva ispitivanja ne obave, nema govora o njegovoj kliničkoj primeni.

Razrada i ispitivanje preparata za lečenje bolesti izazvanih radijacijom kod kojih se razara tkivo na nivou DNK obično traju godinama, kazao je vođa laboratorija Ruskog centra za radijacijsku medicinu MVS Rusije, Voldemar Tarita.

- Među najjednostavnijim i najpristupačnijim sredstvima koja smanjuju nivo uticaja radijacije na čoveka su preparati joda, koji čuvaju štitnu žlezdu. Ali u slučaju normalnog radijacijskog uticaja ne bi trebalo da se bavimo samo lečenjem lekovima i aditivima koji sadrže jod. Njihova prekomerna doza dovodi do negativnih posledica: alergije, groznice i različitih dermatitisa. Za preventivu je dovoljno jesti, na primjer, morski kupus, objasnio je Tarita.

Nastavak na S media...






Povezane vesti

Uskoro vakcina protiv radijacije

Izvor: Vesti-online.com, 26.Mar.2011, 09:02

Jedinstvenu vakcinu, koja neutrališe uticaj radijacije na živi organizam, smislili su ruski naučnici iz Vladikavkaskog naučnog centra RAN, a koristiće se najverovatnije za spasioce koji su pomagali u nesreći u Fukušimi u Japanu...Za vakcinu, koja je u završnoj fazi ispitivanja, zaniteresovani...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.