Robot vežba za ulazak u radioaktivno grotlo

Izvor: Politika, 27.Nov.2012, 22:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Robot vežba za ulazak u radioaktivno grotlo

Iako je imao motorički problem u kretanju, japanski naučnici veruju da su na korak od slanja mašine u nuklearni reaktor u Fukušimi

Robot japanskog industrijskog giganta „Tošiba”, na četiri noge, imao je peh na prvoj promociji – pred novinarima je zastao, pa su naučnici morali da mu pomognu i da ga restartuju. Međutim, stručnjaci su sigurni da sličnih problema neće biti kada se ovaj robot bude našao u grotlu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << nuklearnog reaktora elektrane u japanskom gradu Fukušima.

Robot težak 65 kilograma, visine jednog metara, sa bežičnim komandama koje rukovodilac izdaje pomeranjem ručice, poput onih za igranje video-igara, tehnološki život počeo je upravo da bi obavljao najopasnije zadatke u prostorima sa visokom radijacijom – tamo gde čovek ne bi preživeo.

– Osmislili smo robota posle incidenta u Fukušimi, a kretanje na četiri noge bilo je inspirisano životinjskim svetom – prenose svetski sajtovi izjavu Goroa Janasea, inženjera „Tošibinog” ogranka za nuklearnu energiju.

Četiri noge omogućavaju robotu da se kreće i uz stepenice i niz stepenice, da prekorači manje prepreke, da brže menja pravac. Takođe, opremljen je mehaničkom rukom kojom može da manipuliše, nosi kameru kao i uređaje za detektovanje radioaktivnih čestica.

Robot je još uvek u fazi prototipa pa otuda još nema ime, ali se polažu velike nade da će baš on ući u jedan od četiri reaktora nuklearne centrale koja je postala izvor velike opasnosti nakon cunamija aprila 2011. godine u Japanu. Naučnici očekuje se da će samo ovakve mašine moći da budu poslate u srce reaktora kako bi se ustanovilo pravo stanje reaktora posle katastrofe.

Skeptici su likovali naročito posle problema na promociji, mada stručnjaci „Tošibe” kažu da je njegova glavna prednost bežična mreža za kontrolu koja može da funkcioniše i u polju najviše radijacije. A klimave noge mogu da se poprave i poboljšaju, ističu zagovornici rada i istraživanja ovog robota.

Ipak, oni ističu da moraju još izvesno vreme da testiraju robota pre nego što ga pošalju u centar reaktora. Iako japanski naučnici poseduju neke od najsavremenijih tehnologija robotike i šampioni su u proizvodnji humanoidnih mašina, svesni su da još uvek nisu doveli do savršenstva robote koji bi mogli da izdrže visoku radijaciju.

R. S.

objavljeno: 28.11.2012

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.