Revolucionarno partnerstvo Evrope i Azije: Tajfun će biti zamenjen olujom FOTO

Izvor: B92, 09.Dec.2022, 10:58

Revolucionarno partnerstvo Evrope i Azije: "Tajfun" će biti zamenjen "olujom" FOTO

Velika Britanija udružuje snage sa Italijom i Japanom u razvoju borbenog aviona sledeće generacije koji će biti operativan do 2035. godine.

To je saopštio britanski premijer Riši Sunak, prenosi Skaj njuz.

Revolucionarno partnerstvo koje obuhvata Evropu i Aziju je prva velika saradnja Japana u oblasti industrijske odbrane izvan Sjedinjenih Država od Drugog svetskog rata, prenosi Jutarnji list.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Tri zemlje imaju za cilj da do 2035. godine postave napredni borbeni avion na front kombinovanjem britanskog projekta Future Combat Air Sistem, takođe poznatog kao Tempest, sa japanskim F-X programom u poduhvatu pod nazivom Globalni borbeni vazdušni program (GCAP), saopštile su tri zemlje u obaveštenju objavljenom u petak.

Ambicija je da privremeno nazvan Tempest (Oluja), koji će zameniti Typhoon (Tajfun) u Britaniji, bude mlaznjak nove generacije poboljšan mogućnostima kao što su potpuno autonomna kontrola, napredni senzori, najsavremenije oružje.

Britanski BAE Systems PLC (BAES.L), japanski Mitsubishi Heavy Industries (7011.T) i italijanski Leonardo (LDOF.MI) biće odgovorni za dizajn aviona, koji će imati napredne digitalne mogućnosti u AI i sajber ratovanju, saopštilo je japansko ministarstvo odbrane.

U kontekstu sukoba Rusije i Ukrajine i intenziviranja kineske vojne aktivnosti oko Japana i Tajvana, sporazum bi mogao pomoći Japanu da se suprotstavi rastućoj vojnoj moći svog većeg suseda i da Britaniji da veću bezbednosnu ulogu u regionu koji je ključni pokretač globalnog rasta ekonomije.

"Posvećeni smo održavanju slobodnog i otvorenog međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima, što je važnije nego ikad u vreme kada su ovi principi dovedeni u pitanje, a pretnje i agresija su u porastu“, navele su tri zemlje u zajedničkom saopštenju.

Britanski premijer Riši Sunak rekao je da njegova zemlja mora ostati na vrhuncu odbrambene tehnologije i da će sporazum otvoriti nova radna mesta.

"Bezbednost Ujedinjenog Kraljevstva, kako danas tako i za generacije koje dolaze, uvek će biti od najveće važnosti za ovu vladu. Zato moramo da ostanemo na vrhu napretka u odbrambenoj tehnologiji – da nadmašimo one koji žele da nam nanesu štetu. Međunarodno partnerstvo koje smo danas najavili sa Italijom i Japanom ima za cilj upravo to, ističući da je bezbednost evroatlantskog i indopacifičkog regiona nedeljiva. Naredna generacija borbenih aviona koje dizajniramo će zaštititi nas i naše saveznike širom sveta – stvaranjem radnih mesta uz spasavanje života“, rekao Sunak, koji će danas posetiti RAF Coningsby u Linkolnširu, gde će razgledati avione Tajfun.

Sa njim bi trebalo da bude i ministar odbrane Ben Volas, koji će napomenuti da "međunarodno partnerstvo sa Italijom i Japanom za stvaranje i dizajn nove generacije borbenih aviona predstavlja najbolju saradnju najsavremenije odbrambene tehnologije i stručnosti, koja obezbeđuje visokokvalifikovane poslove u celom sektoru i dugoročnu bezbednosti za Britaniju i saveznike".

Prošle nedelje, američka vojska je lansirala B-21 Raider, svoj najnoviji nuklearni nevidljivi bombarder i prvi novi avion tog tipa u poslednje tri decenije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.