Rešena misterija zašto crno vino ne ide uz ribu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Okt.2009, 11:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rešena misterija zašto crno vino ne ide uz ribu

TOKIO - Japanski istraživači dokazali su da nije reč samo o kulinarskom bontonu već da postoji naučno objašnjenje zašto se crno vino preporučuje uz jelo od mesa, a nikako od ribe.

Istraživač Takajuki Tamura i njegov tim iz laboratorije jednog japanskog proizvođača vina ustanovili su da su poznavaoci vina uspostavili ovo prećutno pravilo zbog "sudara" ukusa između crnog vina i ribe.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Do sada, niko nije mogao da ubedljivo objasni koja crna vina ostavljaju ukus ribe kada se konzumiraju uz ribu i morske plodove zbog nedostatka znanja o ovom fenomenu.

Tamura i njegovi saradnici otkrili su da neprijatni ukus ribe nakon konzumiranja crnog vina uz jelo od ribe nastaje zbog prirodne prisutnosti gvožđa u crnim vinima od kojih pojedina sadrže veću, a druga manju količinu gvožđa.

Istraživači su ustanovili da postoji direktna veza između neprijatnog zaostalog ukusa u ustima i koncentracije gvožđa u vinu.

Testiranjem vina 38 proizvođača iz više zemalja, utvrđeno je da vina sa visokom koncentracijom gvožđa ostavljaju jači ukus ribe u ustima. Neprijatni ukus bi nestao kada bi istraživači u vino dodali supstancu koja veže gvožđe.

Istraživači su zaključili da je gvožđe u vinu odgovorno za taj neprijatni ukus ribe kada se crno vino služi uz ribu i plodove mora, ali su, takođe, napomenuli da bi crna vina sa niskom koncentracijom gvožđa mogla dobro da se slažu sa plodovima mora.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.