Reaktori nuklearne centrale u Fukui ponovo u pogonu

Izvor: NaDlanu.com, 15.Apr.2012, 15:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Reaktori nuklearne centrale u Fukui ponovo u pogonu

Japanska vlada donela je odluku da ponovo u pogon stavi dva reaktora nuklearne centrale u pokrajini Fukui, što je izazvalo oštru kritiku međunarodne organizacije za zaštitu okoline, Grinpis.

Vlada premijera Jošihika Node je u petak najavila da će u pogon ponovo biti stavljeni blokovi 3 i 4 nuklearne centrale u mestu Oi u prefekturi Fukui, kako bi se tokom sledećeg leta sprečila nestašica struje u Japanu."Teško je razumeti zašto Vlada toliko žuri da reaktore ponovo stavi u pogon", napisao je komentator japanskog lista Mainiči Šimbun, i dodao da je pre takve odluke nepohodno izvršiti temeljene bezbednosne provere.Korisnik nuklearne centrale Oi je japanska kompanija Kansi Electric Power, koja ne može da koristi reaktore zbog čega tvrdi da postoji mogućnost nestašice struje."Nezavisna istraživanja pokazuju da nestašice struje neće biti", rekao je medjutim aktivista Grinpisa, Vakao Hanaoka.Reaktori 3 i 4 centrale Oi su marta i jula 2011. godine isključeni. Od tada nisu stavljeni u pogon pošto je prethodna vlada Naoto Kana zatražila dodatne bezbednosne provere, zbog nuklearne katastrofe posle zemljotresa i cunamija koji su prošle godine pogodili Japan.TOKIO, 15. aprila 2012. (Beta-AFP)

Nastavak na NaDlanu.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.