Radnici u Japanu nesrećni zbog 10 novih prazničnih dana

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Apr.2019, 19:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radnici u Japanu nesrećni zbog 10 novih prazničnih dana

Pojedini radnici u Japanu užasnuti su što će imati 10 neradnih dana. Oni se naime brinu kako će da ispune to slobodno vreme, budući da znaju da će turisti pohrliti da u to vreme obilaze znamenitosti.

O produženom odmoru sanjaju mnogi zaposleni, ali ne i u Japanu. Oni će naime, imati 10 slobodnih dana u periodu od 27. aprila do 6. maja, a povodom obeležavanja abdikacije cara Akihita. Njega će na prestolu zameniti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << njegov najstariji sin Naruhito, piše Gardijan.

Ovolikom broju slobodnih dana ne raduju se ni roditelji zaposleni u uslužnom sektoru, jer brinu šta će s decom dok oni rade. Tokom 10 dana praznika deci neće biti na raspolaganju uobičajena rešenja: produženi boravak u školi ili vrtić.

Dok će pojedini krenuti na turističko putovanje u inostranstvo, oni radnici koji su plaćeni po satu ne raduju se ovolikom broju neradnih dana.

"Iskreno, ne znam kako da provedem vreme sad kad smo iznenada dobili 10 dana praznika", kaže Seishu Sato (31), zaposlen u finansijskoj firmi.

"Ako poželite da putujete, svuda će biti puno, a skočile su i turističke cene. Mogao bih na kraju završiti kod roditelja", rekao je Sato.

Njegove sumnje potkrepile su i lokalne novine Asahi koje su sprovele anketu koja je pokazala da se 45 odsto anketiranih "oseća nesrećno" kad je reč o dugom odmoru, dok se 35 odsto "oseća srećno".

Naime, u Japanu se prosečno koristi 10 dana godišnjeg odmora, što je polovina od ukupnog broja dana koje imaju za godišnji odmor.

Oko 60 odsto Japanaca oseća krivicu kada koriste plaćeni godišnji odmor, a mnogi kažu da je to zbog šefova koji ne gledaju s odobravanjem na izostanak s posla.

U ponedeljak je Japan usvojio zakonske odredbe kojima se ograničava radno vreme, usled rasta broja smrtnih slučajeva zbog preteranog rada ("karoši").

Bez obzira na poslovičnu marljivost, u Japanu kao i u drugim zemljama nedostaje radne snage, pa su izmenjeni imigracijski zakoni kako bi iz inostranstva moglo doći 340.000 radnika u narednih pet godina, piše Gardijan.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.