Radijacija: Suši skinut sa menija

Izvor: S media, 23.Mar.2011, 15:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radijacija: Suši skinut sa menija

Japanska Agencija za nuklearnu i industrijsku bezbednost saopštila je juče da su radovi na pokretanju sistema za hlađenje u japanskom nuklearnom postrojenju Fukušima 1 nastavljeni.

Agencija je istovremeno navela da je na 20 kilometara od kompleksa Fukušima 1 zabeležena radijacija koja je 1.600 puta veća od normalnog nivoa.

Japan: Kuda vode putevi radioaktivne hrane?

Uticaj radijacije na lanac ishrane u Japanu daleko je ozbiljniji nego što se >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << mislilo, upozorila je juče Svetska zdravstvena organizacija.

Na listu “opasnih namirnica“ stavljeni su voda iz vodovoda, lisnato povrće, jaja, mleko i meso u prečniku od 50 kilometara oko oštećene nuklearne elektrane. SZO je upozorila da Japan mora “brzo” da reaguje i da zabrani prodaju namirnica iz oblasti oko elektrane jer radioaktivnost iz hrane može da se akumulira u telu i opasnija je po zdravlje od radioaktivnosti u vazduhu, koja se u roku od nekoliko dana razilazi.

Suši je skinut sa menija u nekim od susednih zemalja, pa čak i u nekim tokijskim restoranima jer su mušterije počele da ga izbegavaju, naročito nakon vesti da je i morska voda kod Fukušime zagađena radioaktivnošću, a zbog vesti o zagađenosti vode iz vodovoda mnogi u restoranima odbijaju tradicionalnu čašu vode.

(Blic foto:AP)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.