RT: SAD su potrošile više od milijardu dolara na ruski uranijum – mediji

Izvor: Vostok.rs, 15.Jan.2024, 14:13

RT: SAD su potrošile više od milijardu dolara na ruski uranijum – mediji

 
SAD su uvezle ruskog uranijuma u vrednosti više od milijardu dolara od januara do novembra 2023. godine, izvestile su u ponedeljak RIA Novosti, pozivajući se na podatke američke statističke službe.
Samo u novembru ruski izvoz nuklearnog goriva u SAD iznosio je 96 miliona dolara. To je naciju pogođenu sankcijama učinilo najvećim dobavljačem uranijuma u SAD po prvi put od maja, kada je isporuka iznosila 177 miliona dolara. Drugi veliki dobavljači uranijuma u SAD su Velika Britanija i Japan, čiji je izvoz u novembru iznosio oko 48,6 miliona dolara, odnosno 44 miliona dolara. Snabdevanje iz Belgije iznosilo je 2,4 miliona dolara u istom periodu, dok je ukupan američki uvoz uranijuma iznosio skoro 191 milion dolara u novembru. Prošle nedelje, američko Ministarstvo energetike je saopštilo da vlasti traže ponude od izvođača radova kako bi pomogli u uspostavljanju domaćeg snabdevanja uranijumskim gorivom obogaćenim do viših nivoa za upotrebu u sledećoj generaciji reaktora. Očekuje se da će plan pomoći SAD da pronađu alternativne dobavljače goriva, koje je trenutno dostupno samo u komercijalnim količinama iz Rusije. U decembru je Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio zabranu uvoza ruskog uranijuma u sklopu kampanje sankcija Moskvi zbog sukoba u Ukrajini. Predlog zakona mora da prođe Senat i da ga potpiše predsednik pre nego što postane zakon. Prema podacima koje je pratila američka Uprava za energetske informacije, nuklearne elektrane u zemlji uvezle su oko 12% svog uranijuma iz Rusije 2022. godine, u poređenju sa 27% iz Kanade i 25% iz Kazahstana. Oko 5% uranijuma koji se koristio u SAD tokom tog perioda bio je domaći izvor.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.