RT: Pridruživanje Japana raketnom štitu SAD direktno utiče na bezbednost Rusije - Lavrov

Izvor: Vostok.rs, 21.Mar.2018, 12:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Pridruživanje Japana raketnom štitu SAD direktno utiče na bezbednost Rusije - Lavrov


Izvor:
Vostok / RT

Raspoređivanje američkih komponenata raketnog štita u Japanu direktno utiče na nacionalnu bezbednost Rusije i regionalne interese, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na konferenciji za novinare sa japanskim kolegom u Tokiju.

"Planovi Japana za raspoređivanje globalnog sistema raketne odbrane direktno utiču na bezbednosne interese Rusije", rekao je Lavrov tokom državne posete Japanu, ponovivši zabrinutost Moskve oko namera Tokija "da se aktivno angažuje" u američkim planovima za raspoređivanje komponenti raketne odbrane na svojoj teritoriji .

"Sa punim poštovanjem prava Japana da bira način na koji će zaštiti svoju teritoriju, prelazimo iz pretpostavke da bilo koja akcija, bilo koje zemlje treba da bude zasnovana na nedeljivosti pravila bezbednosti. Niko ne sme da obezbedi svoju bezbednost kršenjem bezbednosti drugih", dodao je ruski diplomata.

Moskva već dugo upozorava da američki sistem raketne odbrane "Edžis", koji je Tokio odlučio da nabavi, navodeći rastuće pretnje od strane Severne Koreje, potkopava globalni balans snaga i eventualno može biti usmeren protiv Rusije, zbog potencijalne mogućnosti dvostruke namene sistema.



Iako je Tokio ranije rekao da će kompleks "Edžis" biti pod kontrolom Japana, Rusija veruje da će Vašington i dalje imati operativnu kontrolu nad ovim sistemima.

Prošlogodišnje raspoređivanje u Južnoj Koreji sistema "THAD" u (Terminal High Altitude Area Defense) takođe je podjednako kritikovano od strane Moskve i Pekinga. Za Moskvu, raspoređivanje ovih sistema predstavlja nastavak širenja američkog globalnog protivraketnog sistema.

Rusko ministarstvo odbrane ranije je primetilo da će oko 400  raketa uskoro okružiti Rusiju u sklopu nagomilavanja oružja od strane SAD.

"U toku je veliki napor kako bi se okružila Rusija sa protiv-raketnim štitom. Pozicije protiv-raketnog štita već se nalaze na američkom tlu, u Kaliforniji i Aljasci", rekao je Aleksandar Fomin, zamenik ministra odbrane Rusije za ruski TV kanal ranije u martu.

Tokom decembra, Tokio je odlučio da unapredi svoju protiv-raketnu odbranu u pozadini severnokorejskih raketnih i nuklearnih testiranja, te je odobrio kupovinu i raspoređivanje dve "Edžis Ešor" baterije. Očekuje se da će u operativni rad biti puštene do 2023. godine, a cena sistema je oko 2 milijarde dolara.
 

Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.