RAZVRSTAVAJU OTPAD U 45 KATEGORIJA: Ovaj grad u Japanu ostaće bez smeća!

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Jun.2019, 15:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RAZVRSTAVAJU OTPAD U 45 KATEGORIJA: Ovaj grad u Japanu ostaće bez smeća!

Kamikatsu planira da do iduće godine sav svoj otpad reciklira i zatvori spalionicu smeća

Japanski Kamikatsu sa 1.500 stanovnika namerava da do 2020. godine postane naselje bez smeća, a njegovi meštani već su sada suočeni sa zbunjujućih 45 kategorija razvrstavanja otpada.

Kategorije pokrivaju sve - od četkica za zube do jastuka.

Postupak stvarno može biti komlikovan, ne samo zbog gomile kategorija, nego se predmeti poput plastičnih boca moraju oprati >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i osušiti pre predaje na reciklažu.

Ako je predmet sastavljen od više delova i materijala, od stanovnika se očekuje da ih rastave i svaki komad razvrstaju u odgovarajući kontejner.

, a njegovi stanovnici nisu sigurni da bi njihova inicijativa "upalila" i na nekom drugom mestu.

- Nama to polazi za rukom jer nas je samo 1.500. U većim gradovima to bi bilo mnogo teže - kaže jedan meštanin.

U Japanu se na nacionalnom nivou reciklira svega 20 odsto smeća, a Kamikatsu je, po podacima iz 2017. godine, proizveo 286 tona otpada od čega je u reciklaži završilo 80 odsto.

Mnogi delovi Japana traže da stanovnici razvrstavaju otpad, ali većina ima samo nekoliko kategorija, dok se uglavnom smeće i dalje spaljuje.

Zanimljivo je da Japan po glavi stanovnika proizvodi manje ukupnog smeća od većine razvijenih zemalja, ali je zato po plastičnom otpadu drugi, iza SAD.

Pogledajte rezultate

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.