Prvi susret zvaničnika Japana i Severne Koreje od 2012.

Izvor: Press, 30.Mar.2014, 12:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi susret zvaničnika Japana i Severne Koreje od 2012.

Japan i Severna Koreja nemaju diplomatske odnose. Zvaničnici dve države razgovarali su 2012. godine, u kratkom periodu otopljavanja odnosa, koji je, međutim, prekinut kada je Severna Koreja u decembru te godine lansirala balističku raketu srednjeg dometa, navodi AP.

Očekuje se da će u središtu dvodnevnih razgovora u Pekingu danas i sutra biti sudbina najmanje 10 ljudi za koje Japan tvrdi da ih je otela Severna Koreja tokom 1970-ih i 1980-ih godina.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Press <<
Dve strane su se dogovorile da obnove razgovore posle jednog neformalnog susreta početkom marta predstavnika japanskog i severnokorejskog ministarstva spoljnih poslova u kineskom gradu Šenjangu.

Severnokorejski ambasador Song Il-ho sastao se danas u ambasadi te zemlje u Pekingu s japanskom delegacijom koju vodi Ðunići Ihara, generalni direktor za pitanja Azije i Okeanije u japanskom ministarstvu inostranih poslova.

Severna Koreja je priznala 2002. godine da su njeni agenti oteli više od 10 Japanaca pre više decenija i da se petoro otetih vratilo u Japan a da su drugi mrtvi.

Pjongjang, međutim, nije potvrdio otmice svih japanskih državljana za koje Tokio tvrdi da su nestali i da su možda još živi negde u Severnoj Koreji.
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Ponovo razmena vatre na granici Južne i Severne Koreje

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 31.Mar.2014, 09:15

Južna Koreja saopštila je danas da je njena artiljerija odgovorila na granate koje je Severna Koreja ispalila tokom vežbe kraj sporne granice na moru.   "Granate koje je ispalila Severna Koreja, pale su s naše strane (granice) i mi smo odgovorili otvaranjem vatre", rekao je agenciji Frans pres portparol...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.