Prva Japanka koja je sama zaradila milijardu $

Izvor: B92, 28.Jan.2017, 17:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prva Japanka koja je sama zaradila milijardu $

Danas ima 82 godine, bila je pionirka ženskog preduzetništva u Japanu i kaže da milijardu uopšte nije sanjala.

Yshiko Shinohara, uprkos tome što je izgubila oca dok je imala šest godina, što se razvela u dvadesetim sredinom prošlog veka kad je to bio problem za ženu u Japanu, i uprkos tome što nema visoko obrazovanje, postala je prva Japanka koja je sama stekla milijardu dolara.

Ona je danas >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa 82. postala svetska vest. Imala je 38 godina kada je u svom jednosobnom stanu u Tokiju 1973. osnovala agenciju za zapošljavanje TempStaff.

Pre šest godina objasnila je za FT da je to bilo u doba kad su žene svoje supruge morale da pitaju za dozvolu čak i ako bi tražile privremeni posao. I tu je ona uočila priliku. "Pomislila sam da mogu proširiti ponudu poslova za žene u svim oblastima u kojima bi bile u stanju da pokaže svoje sposobnosti", kazala je. Kompanija je do danas postala Temp Holdings i ima 313 kancelarija od Los Anđelesa do Tajvana. Forbes kompaniju procenjuje na 4,5 milijardi dolara, a sa udelom od 25 odsto u firmi, te nakon rasta akcija kompanije od 12 odsto, Shinohara je ušla u svet milijardera.

"Jedna od mojih osobina je to što mrzim da gubim", kazala je Shinohara 2010.

Godinu dana radnije rekla je i ovo: "Ubrzo nakon venčanja, shvatila sam da radije ne bih bila u braku, da to nije za osobu poput mene. Tako sam odlučila da se razvedem što pre mogu. Na takvu moju odluku moja majka i brat su se naljutili. Nakon razvoda rekla sam da je došlo vreme da uradim nešto za sebe. " Zapošljavala je žene i u jednom trenutku, tačnije 1988, palo joj je na pamet da počne da zapošljava i muškarce. "Ne hvala, ne trebaju nam ta stvorenja", rekla je da joj je na predlog uzvratila jedna od menadžerka.

No, sve je bilo očiglednije dasu im ipak potrebni, pa je počela da zapošljava i muškarce i odjednom, prodaja je dodatno osetno porasla.

Bio je to prvi ključni trenutak u razvoju kompanije. Drugi se dogodio tokom decenija privredne stagnacije Japana u devedesetim, u periodu kad su kompanije masovno stale izbegavati stalno zapošljavanje i okretale se traženju povremene radne snage. Naravno da su se onda obraćali Tempu da za njih pronalazi takve radnike. Shinohara danas kaže da joj nikada nije bila namera da postane milijarderka, da je prosto htela da ostavi trag iza sebe.

"Htela sam da doprinesem društvu kroz biznis", kazala je.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.