Prtljag

Izvor: Politika, 08.Mar.2010, 13:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prtljag

Kazuki Tanaka, devetnaestogodišnjak iz Kobea, je jedne februarske nedelje krenuo na put ka Beogradu. Seo je u večernji autobus, a u prtljažnik je ostavio veliki kofer i mali ruksak. Sledeće jutro, kad je stigao u Tokio, sav bunovan, uzeo je samo kofer i nastavio put prema Cukubi, gradu udaljenom 60 km od Tokija. Posle desetak minuta, kad se malo razbudio, prisetio se svog ruksaka. Vratio se nazad na autobusku stanicu, mećutim autobus sa njegovim preostalim prtljagom je već nastavio put. Kazuki >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << se dogovorio sa osobljem autobuske kompanije da će ga kontaktirati čim autobus stigne na krajnje odredište.

Kazuki je stigao kod nas, u Cukubu, umoran i usplahiren. Sledeće jutro je imao avion za Moskvu i Beograd i ostalo je manje od 24 časa da mu stigne ruksak u kom su bili mnogi pokloni koje je nosio prijateljima u Beograd. U toku prepodneva ga je autobuska kompanija kontaktirala nekoliko puta i na kraju su ga obavestili da mu ruksak ne može stići do sledećeg jutra kad napušta Japan, već će mu ga poslati avionskim putem na željenu adresu u Srbiji.

Znajući koliki su avionski troškovi, začudila sam se da će autobuska kompanija to platiti. Kazukijeva autobuska karta od Kobea do Tokija je sigurno bila mnogo jeftinija nego što bi bili troškovi avionske pošiljke od Tokija do Beograda.

Ja sam bila i ostala mišljenja da je Kazuki pogrešio, jer je on morao voditi računa o svom prtljagu i smatrala sam da bi bilo sasvim na mestu da mu pošalju prtljag na kućnu adresu u Kobeu. Kazuki je, s druge strane, bio ubeđenja da je krivica do autobuske kompanije. Pošto je ruksak bio u prtljažniku svu odgovornost je snosio vozač autobusa, koji je istovremeno i kondukter. Pokušala sam da objasnim Kazukiju da on mora biti odgvoran za svoje stvari i da je pogrešno da krivi drugog za sopstvene propuste. Nismo otišli daleko u tom pravcu jer je njegov argument bio da je u Japanu kompanija potpuno odgovorna za nestanak ili oštećenje prtljaga. Pitala sam da ga li je kompanija odgovorna i za zaboravnost putnika, ali odgovor na to nikada nisam dobila jer je naš razgovor oko 10 uveče prekinuo telefonski poziv u kom ga mole da ode na stanicu u Cukubi po svoj ruksak. Odvezla sam ga kolima na stanicu i posmatrala kako se srednjovečni predstavnik autobuske komapnije silno klanja i izvinjava i vraća ruksak Kazukiju.

Pretpstavljam da su, uvek praktični Japanci, izračunali da će biti daleko jeftinije da mu donesu prtljag lično nego da plaćaju skup avionski prevoz. Sve mi je ovo bilo čudno i pitala sam mnoge japanske prijateljice kakvo je njihovo mišljenje. Bez izuzetka su se složile da je grešku napravio Kazuki-kun, međutim, ponudile su i objašnjenje zasnovano na ličnim iskustvima.

Mnoge Japanke se žale da su po radnjama, kafićima, autobusima i vozovima izložene preteranoj i neiskrenoj pažnji i ljubaznosti zaposlenih. Pošto je Japan u dubokoj ekonomskoj krizi, mnoge kompanije se na sve moguće načine trude da privuku nove mušterije i zadrže stare. Kupac ili korisnik usluga je u Americi uvek u pravu, a ovde je - bog. Sve želje se moraju zadovoljiti i kupac se ne sme nikako razočarati ili naljutiti. To je do te mere naglašeno da mnogima smeta ta silna ljubaznost. U toj prenaglašenosti se ocrtava samo želja za zaradom, a to zapravo odbija mnoge kupce.

Drugo objašnjenje je bilo da su mlađe generacije Japanaca postale razmažene, zahtevnije i netolerantne. Izgubili su osećaj prema tradiciji, poštovanje prema drugima, pogotovo starijima i uopšte su stara, opšteprihvaćena moralna merila izgubila prvobitni smisao.

Kazuki se ukrcao sledećeg jutra na avion i sa koferom i sa ruksakom. Ruksak je poneo kao ručni prtljag sa sobom.U Moskvi je menjao avion. Kad je stigao u Beograd njegov kofer nije stigao sa njim. Otišao je nečijom greškom ili nemarnošću u neku drugu evropsku prestonicu. Posle dva dana Kazuki je dobio kofer, ali bez puno izvinjenja i nimalo klanjanja. Ovoga puta smo se oboje složili da je greška bila do aviokompanije.

Vesna Belušević, Cukuba, Japan

[objavljeno: 08/03/2010.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.