Proširena zona evakuacije oko Fukušime

Izvor: RTS, 15.Maj.2011, 20:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Proširena zona evakuacije oko Fukušime

Zbog rizika po zdravlje ljudi koji žive u mestima udaljenim tridesetak kilometara od Fukušime, japanske vlasti odlučile da prošire zonu evakuacije. Oko 5.000 ljudi, za koje se smatra da su bili izloženi radioaktivnim supstancama zbog vetra, evakuiše se u okolne gradove.

Japanske vlasti počele su da evakuišu stanovništvo iz zone šire od one koja je do sada bila proglašena rizičnom zbog nuklearne katastrofe u Fukušimi, a bila je ograničena na udaljenost 20 kilometara >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << od centrale.

Oko 4.000 stanovnika sela Idate Mura i 1.000 meštana grada Kavamata Čo, koji se nalaze u pojasu od 30 kilometara od nuklearnog postrojenja, počeli su da se u grupama sele u hotele, javni smeštaj i druge kapacitete u okolnim gradovima.

Mesta Idate Mura i Kavamata Čo su, zbog prirode vetrova u toj zoni, stalno bila izložena velikim količinama radioaktivnih supstanci. Vlasti su zato odlučile da stanovnici treba da odu zbog rizika po zdravlje, ali verovatno neće kažnjavati one koji ostanu, javila je agencija Frans pres.

"Imajući u vidu budućnost naše dece i mladih, kao i zdravlje naših stanovnika, nemamo izbora nego da evakuišemo stanovništvo", rekao je Norio Kano, gradonačelnik Idate Mura, obećavši da će lično učiniti sve što može da se svi vrate kućama što je pre moguće.

U prvoj grupi stanonovnika koji su napustili selo bile su pretežno mala deca i trudnice za koje je rizik i najveći.

Nuklearna elektrana Fukušima teško je oštećena u snažnom zemljotresu i cunamiju koji su pogodili Japan u martu i izazvali najveću nuklearnu krizu za poslednjih 25 godina.

U cilju sprečavanja novih nuklearnih katastrofa, japanske vlasti su odlučile da zatvore sve reaktore u staroj nuklearnoj centrali Hamaoka. Seizmolozi odavno upozoravaju da bi i region Tokai, jugozapadno od Tokija u kome se nalazi ova centrala, mogao da bude pogođen zemljotresom.

Centrala će ostati zatvorena dok ne bude izgrađen viši zaštitni zid prema moru i preduzete druge mere koje bi je zaštitile od jačeg zemljotresa i cunamija.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.