Pronađeni nepoznati scenariji Akira Kurosave

Izvor: Politika, 03.Nov.2010, 23:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pronađeni nepoznati scenariji Akira Kurosave

Mornar koji spasava teretni brod, sestre članice sindikalnog pokreta, sudbina žene u ratnim okolnostima – priče su koje će možda doživeti ekranizaciju

Prošle sedmice u arhivama su pronađena tri scenarija Akira Kurosave po kojima filmovi nikad nisu realizovani. Ovo zadivljujuće otkriće saopštio je Jasiki Hamano, profesor univerziteta u Tokiju. On je sproveo istraživanja za svoju knjigu posvećenu velikom režiseru >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << koju priprema pod naslovom „Arhiva Akire Kurosave”. Ta tri scenarija su napisana na različite teme što upućuje na radosna očekivanja široke mogućnosti ekranizacije.

Prvi scenario je naslovljen „Kanokemau na Hitobito”. Reč je o priči o mornaru jednog prastarog teretnog broda koji pokušava da ga spase od potapanja . Rad na pripremi snimanja ovog filma prekinut je još pre nego što je scenario bio završen. Na scenariju je Kurosavi pomagao Sinobu Hasimioto, njegov saradnik sa Rašomona, filma koji je 1950. dobio dve nagrade u Veneciji i Oskara.

U drugom scenariju koji je tokom svojih istraživanja Kurosavine arhive pronašao profesor Hamano, jeste uzbudljiva priča o dve sestre od kojih jedna radi kao saradnik na scenarijima u jednom velikom filmskom studiju, a druga je plesačica. Obe glavne junakinje, rođene sestre, u ovom scenariju koji nosi naziv „Ashita o Cukuru ”, postaju članice sindikalnog pokreta i učestvuju u štrajku železničara, čemu se u početku oštro protivi njihov otac, ali im se kasnije pridružuje. Na izradi ovog scenarija bio je angažovan ceo tim u filmskom studiju Toho sa Kurosavom na čelu.

Treći scenario „Joki na Kojo” je u stvari radio-drama adaptirana za ekranizaciju. Ovo delo je, kako pretpostavlja istraživač, profesor Jasiki Hamano, nastalo još 1943. godine i podseća na neke od ranijih Kurosavinih filmova kao što su „Lepotice”. U centru pažnje je teška sudbina žene prikazana u okviru vojne tematike tananim Kurosavinim smislom za psihološko nijansiranje ličnosti.

Akiro Kurosava je neprevaziđeni velikan svetskog filma. Samo retki filmski stvaraoci osmelili su se da mu se na manjoj ili većoj distanci približe. Potomak samuraja, pobednik Berlinala, Mostre, dobitnik Velike nagrade Kanskog festivala , okićen „Zlatnom palmom” , laureat nekoliko Oskara, napisao je veliki broj scenarija za svoje filmove od kojih je većina posvećena vojnoj tematici. Smrt čudotvorca filma, Akira Kurosave, (od infarkta, 1988) postala je neka vrsta tačke za japanski film. Najnovijim otkrićima ispostavilo se da je, na sreću, maestro svojim potomcima ostavio radosnu nadu. Da li će po ovim scenarijima, ili bar po nekom od njih, biti snimljeni filmovi, zasad je još uvek rano prognozirati, jer tek je nedelja dana prošla od njihovog otkrića. Poštovaoci nedostižnog filmskog genija Akire Kurosave, iz celog sveta sa uzbuđenjem očekuju da će se uskoro javiti neki reditelj spreman da na osnovu ovih filmskih priča japanskog klasika snimi prave filmove.

Branko Rakočević

objavljeno: 04.11.2010.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Nađeno nekoliko scenarija Kurosave

Izvor: B92, 04.Nov.2010, 13:00

Prošle nedelje je u arhivama pronađeno nekoliko scenarija Akira Kurosave koji nikad nisu ekranizovani...Ovu vest saopštio je Jasiki Hamano, profesor univerziteta u Tokiju koji je sproveo istraživanja za svoju knjigu posvećenu režiseru. Radni naslov knjige je „Arhiva Akire Kurosave"... Prvi...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.