Pronađen živi fosil jegulje

Izvor: Blic, 16.Avg.2011, 17:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pronađen "živi fosil" jegulje

Japanski naučnici su u mračnim dubinama podmorske pećine pronašli novu vrstu jegulje veoma nalik prvim jeguljama koje su plivale morima pre oko 200 miliona godina.

Kako javlja AFP, istraživači su krajnje neobičnu jegulju koja predstavlja "živi fosil", pronašli prošle godine u pećini na 35 metara dubine, nedaleko od jednog ostrva zapadnopacifičke države Palau.

Mala smeđa riba ima tek neznatan broj >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zajedničkih osobina sa današnjim jeguljama kojih ima 819 vrsta, svrstanih u 19 porodica. Ona je, međutim, veoma slična primitivnim jeguljama ranog mezozoika, doba kada su dinosaurusi vladali Zemljom.

"Fosilne" jegulje imaju disproporcionalno veliku glavu, kratko, zbijeno telo, kružne otvore na škrgama i oblik vilične kosti poznat kao premaksila. Jegulja, o kojoj je objavljen članak u britanskom časopisu "Prosidings ov rojal sosajati B" (Proceedings of the Royal Society B) dobila je naziv Protoanguilla palau i zasad je jedini predstavnik novoustanovljene taksonomske porodice Protoanguillidae.

Do ovog otkrića došao je prošlog marta tim koji je predvodio Japanac Masaki Mija sa Prirodnjačkog muzeja i Instituta u Čibi. Koristeći mreže i baterijske lampe, japanski biolozi su uspeli da uhvate osam jedinki dugih od šest do devet sentimetara na kojima su sproveli testove DNK kako bi utvrdili njihovo mesto u genetskoj istoriji jegulje.

Dosad je Protoanguilla palau pronađena samo na jednoj lokaciji, ali naučnici veruju da ona živi na širem području. Izraz "živi fosil" prvi je upotrebio Čarls Darvin u svojoj knjizi "O poreklu vrsta" iz 1859. da bi opisao životinje koje su preživele milione godina, opstajući na prostorima u kojima su životni uslovi tako stabilni da ih ne primoravaju na evoluciju.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pronađen živi fosil jegulje

Izvor: Nezavisne Novine, 16.Avg.2011

LONDON - Japanski naučnici su u mračnim dubinama podmorske pećine pronašli novu vrstu jegulje veoma nalik prvim jeguljama koje su plivale morima prije oko 200 miliona godina.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.