Privreda Japana potonula 2,3 odsto

Izvor: B92, 14.Feb.2012, 10:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Privreda Japana potonula 2,3 odsto

Tokio -- Japanska ekonomija je u poslednjem kvartalu 2011. opala za 2,3 odsto u odnosu na isti kvartal 2010, a jedan od razloga je visok kurs jena.

Pore toga, uzroci mogu biti i slaba tražnja iz inostranstva zbog evropske dužničke krize, ali i poplave na Tajlandu, gde su fabrike japanskih firmi i baze za snabdevanje.

Japan je prošlog meseca zabeležio prvi trgovinski deficit od 1980, kao odraz širih promena u njegovoj ekonomiji, jer su se proizvođači >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << preorijentisali na proizvodnju u inostranstvu da bi izbegli jak jen i približili se stranim kupcima.

Pad javnih investicija tokom četvrtog kvartala, najviše zbog političkih sukoba koji su odložili glasanje u parlamentu o dodatnom budžetu od 12 hiljada milijardi jena (156 milijardi dolara) za obnovu zemlje posle cunamija, takođe je doprineo padu.

Do pada je došlo kada su se mnogi japanski izvoznici oporavili od zemljotresa i cunamija 11. marta 2011, zbog kojih je obustavljena njihova proizvodnja kod kuće.

Procenjuje se da će pad bruto domaćeg proizvoda biti veći nego što se očekivalo. Novinska agencija Kjodo tako prenosi da ekonomisti prognoziraju pad od 1,4 odsto.
Pogledaj vesti o: Poplave

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.