Prelepo imanje u Ravnom Selu obojeno japanskom kulturom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Apr.2018, 19:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prelepo imanje u Ravnom Selu obojeno japanskom kulturom

Vladimir Stepanov iz Ravnog Sela, nekada projektant u elektrodistribuciji, kasnije fudbaler, sada se posvetio slikanju i baštovanstvu i ponosni je vlasnik vrta sa više od 460 različitih zasada drveća i cveća.

Japanska izreka "Niko na svetu nije jači od čoveka koji zna", bio je moto vlasnika jednog od najlepših vrtova u Bačkoj. Nakon uspešne sportske karijere u Holandiji, vratio se u rodno Ravno Selo i sam osmislio i izgradio prelepo imanje. Vrt u njegovom dvorištu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ima tri hiljade kvadrata, na kojem uzgaja više od 460 vrsta rastinja iz svih krajeva sveta, zbog čega je projektovao i poseban zalivni sistem.

"Ovo ovde zemljište je sve na tač skrin. Imam svoj programator i po zonama uključujem i to mi je olakšanje. S druge strane, brzo se vraća i raste to bilje, pogotovo trava. Kada dođe letnji period, onda ne mogu da uradim sve, jer je ovo ovde treba pretrčati, tih skoro 3000 kvadrata", saopštio je Stepanov.

Vladimirova posebna strast je japanska kultura, pa je napravio i tri manja vrta sa 60 različitih bonsai drveća. Tu je 40 vrsta ljiljana, 20 vrsta božura, više od stotinu četinara i na desetine različitih žbunova. U središtu vrta nalazi se jezero okruženo sa 24 tone teškim kamenjarem u kojem Vladimir brižljivo neguje nekoliko vrsta lokvanja.

"Bilo je lutanja i grešaka. Neke biljke ne mogu da opstanu pod tim podnebljem, ali sam za sve ove godine mnogo naučio i posvećeno pratim sve. Nove biljke se pojavljuju i ovde i u inostranstvu. Evo pre neki dan sam bio u Mađarskoj i doneo određenu količinu biljaka. To je moja opsesija i uživam u tome", rekao je Stepanov.

Vladimir Stepanov neprestano je u potrazi za znanjem i novim biljkama, i ima planove da još proširi dvorište. Nema nameru da od bašte napravi turističko mesto, već mu je želja da njegov vrt ostane porodična oaza mira, ali otvorena za svakog gosta.


Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.