Prekinite tenzije

Izvor: B92, 21.Okt.2020, 10:30

"Prekinite tenzije"

Japan se protivi eskalaciji tenzija u južnom i istočnom kineskom moru, rekao je danas premijer Japana Jošihide Suga.

On je dodao da nije mislio da "azijski NATO" treba da obuzdava bilo koju zemlju.

Suga se priprema za četvorodnevni put u Vijetnam i Indoneziju, njegov prvi prekookeanski put nakon što je preuzeo funkciju prošlog meseca, prenosi Rojters.

Njegov put predstavlja pokušaj Japana da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pojača veze sa juznoazijskim nacijama, usled zabrinutosti za sve veću prisutnost Kine.

"Japan se protivi bilo kakvim akcijama koje bi mogle da dovedu do tenzija u Južnokineskom moru", rekao je Suga na konferenciji u Džakarti.

On je dodao da je bitan uticaj svih država iz te oblasti da se suzdrže od konflikata.

"Ne sme da dođe do upotrebe sile ili ucena, već mora da se radi na diplomatiji baziranoj na međunarodnim zakonima", rekao je Suga.

Za kraj meseca u Tokiju je zakazan samit Kvad, koji okuplja Indiju, Australiju, Japan i Sjedinjene Američke Države, koji za Vašington predstavlja bedem protiv rasta uticaja Kine u regiji.

Kina je nazvala ovaj skup "mini-NATO" samit, sa ciljem da se spreči razvitak Kine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.