Poslednje pripreme gardista pred paradu na Tjenanmenu

Izvor: RTS, 02.Sep.2015, 16:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslednje pripreme gardista pred paradu na Tjenanmenu

Uoči sutrašnje velike parade u Pekingu povodom Dana pobede nad Japanom, srpski podešelon još jednom je promarširao pred taj veliki događaj. Načelnik Generalštaba VS general Ljubiša Diković kaže da je izuzetno zadovoljan spremnošću srpskih gardista.
Kao jedan, u savršenoj formaciji, srpski gardisti još jednom su dokazali zašto su >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << upravo oni izabrani da predstavljaju našu zemlju na najvećoj paradi u svetu, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Defile starešina i vojnika, poznatih po savršenom strojevom koraku, ispunila su visoka generalova očekivanja. I dok su pripadnici jedne od najelitnijih srpskih jedinica još jednom marširajući "utvrđivali gradivo" prvi čovek Generalštaba izrazio je ponos što takve ljude ima u svom stroju, istaknuto je u saopštenju.
Diković je poručio da je izuzetno zadovoljan stepenom pripremljenosti srpskog ešelona. "Odlično znam da su pripadnici naše garde krenuli sa velikom odgovornošću i bremenom kako da na pravi način predstave Srbiju", istakao je Diković.
"Sa zadovoljstvom i ponosom kažem da su naši momci spremni da sutra zablistaju", rekao je general Diković napominjući da je garda i ovog puta dodeljenom zadatku pristupila krajnje profesionalno, pa ne čudi što domaćini imaju samo reči hvale za njih.
Ali, ni nagoveštaj blistavosti nismo mogli da vidimo. Kineske vlasti nisu dozvolile TV ekipama da snime generalnu probu parade, osim probnog marša pešadije. Uglavnom sve što može da se sazna o paradi pre parade, jeste kako se Peking priprema.

Zna se da će paradu gledati 24 predsednika država i vlada - među kojima neće biti nikoga iz Japana, čiji se ratni poraz obeležava.
Poznato je i da će defilovati 12.000 vojnika, 500 borbenih vozila i 200 aviona.
Prva kineska parada sa stranim gostima čuva se u tajnosti, jer se, ocenjuju poznavaoci prilika, očekuje da Kina pokaže svetu svoju vojnu silu.
"To nije više ona kineska vojska o kojoj smo pričali viceve kao najmnogoljudnijoj vojsci ikada, koja ima milione i ništa sem toga, to je sada vojska koja ima visoke tehnologije, vojska odevena i obučena po uzoru na nove svetske standarde", kaže Aleksandar Radić, vojni komentator.
Prema njegovim rečima, kineska vojna industrija izbacuje nove trendove, oni su izbacili više prototipova borbenih aviona u zadnje dve tri godine, nego ceo svet zajedno.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.