Izvor: RTS, 13.Okt.2021, 10:38

Pomorska vežba SAD, Japana, Australije i Indije u Bengalskom zalivu

Združene pomorske snage SAD, Japana, Australije i Indije započele su u Bengalskom zalivu vežbu "Malabar", potvrdio je portparol Pentagona Džon Kirbi.
Četiri države, poznate kao kvadrilaterala ili "Kvad", u Bengalskom zalivu na severoistoku Indijskog okeana održavaju od utorka do četvrtka vežbu "Malabar".
Japanske pomorske snage su saopštile da u manevrima učestvuju dva japanska eskortna broda, nosač aviona američke mornarice "Karl >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Vinson", australijska fregata i indijski razarač, prenosi Kjodo.
Kvad, vojnopolitički blok usmeren na suzbijanje kineskog ekonomskog i vojnog uticaja u Tihom i Indijskom okeanu, održao je zajedničku vežbu i krajem avgusta kako bi se ojačala bezbednosna saradnja.
Vežbe "Malabar" započele su 1992. godine kao bilateralna vežba američke i indijske mornarice, a Japan se pridružio 2015, dok je Australija obnovila svoje prisustvo 2020, nakon što je učestvovala 2007. godine.  

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.