Podižu stopu PDV-a za 2 odsto

Izvor: B92, 15.Okt.2018, 19:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podižu stopu PDV-a za 2 odsto

Tokio -- Japanski premijer Šinzo Abe najavio je podizanje stope PDV-a od oktobra naredne godine, kao što je i planirano, a biće povećana sa osam na deset posto.

Ta mera je već dva puta odlagana zbog zabrinutosti da će naštetiti privatnoj potrošnji i domaćoj ekonomiji, podseća japanska agencija Kjodo.

Smatra se da je zbog povećanja stope PDV-a u aprilu 2014. godine, japanska privreda skliznula u recesiju, ali je premijer Abe ovog puta poručio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da će serijom mera uspeti da spreči nagli pad privatne potrošnje.

"Vlada će učiniti sve što može i preduzeće sve moguće mere kako bi se izbegao negativan uticaj na ekonomiju", rekao je novinarima šef kabineta japanskog premijera Jošihide Suga.

Dodao je da bi vlada mogla odložiti podizanje stope PDV-a ako zapreti recesija bez presedana poput globalne krize zabeležene 2008. godine.

Vlada priprema i subvencije kojima bi se neutralisao uticaj višeg PDV-a na pojedine kategorije trajne robe.
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.