Izvor: Radio Slobodna Evropa, 05.Nov.2014, 11:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počelo uklanjanje radioaktivnog otpada iz Fukušime

Operator uništene japanske nuklearne elektrane Fukušima uklonio je 400 tona potrošenih uranijumskih gorivnih šipki iz zgrade sa oštećenim reaktorom, na početku operacije čišćenja koja bi mogla da traje decenijama.

Uklanjanje prvih nuklearnih šipki trajalo je godinu dana i predstavlja rijetki uspjeh za Tokijsku elektrodistribuciju /TEPKO/ od kada su se reaktori u centrali istopili poslije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << zemljotresa i cunamija u martu 2011. godine.

Operacija čišćenja opterećena je kašnjenjima i curenjem radioaktivne vode. TEPKO je danas dovršio uklanjanje 1.331 potrošene šipke sa gornjeg nivoa teško oštećene zgrade sa reaktorom broj četiri, saopštio je portparol kompanije.

Ovaj objekat predstavlja poseban razlog za brigu jer bi mogao da se potpuno sruši u slučaju još jednog zemljotresa, poslije čega bi potrošeno atomsko gorivo bilo potpuno izloženo.

TEPKO treba da ukloni još 180 gorivnih elemenata koji nisu iskorišteni, ali se smatraju za manje opasne od potrošenog goriva. Neupotrijebljene šipke biće premještene u reaktor broj šest, koji nije oštećen u katastrofi prije više od tri godine, najvećoj nuklearnoj nesreći od Černobila 1986. godine.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Povezane vesti

Počelo uklanjanje radioaktivnog otpada iz Fukušime

Izvor: Nezavisne Novine, 05.Nov.2014

TOKIO - Operator uništene japanske nuklearne elektrane Fukušima uklonio je 400 tona potrošenih uranijumskih gorivnih šipki iz zgrade sa oštećenim reaktorom, na početku operacije čišćenja koja bi mogla da traje decenijama...Uklanjanje prvih nuklearnih šipki trajalo je godinu dana i predstavlja...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.