Pijete li čaj u 5 sati?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Maj.2020, 19:08

Pijete li čaj u 5 sati?

Čaj je, osim vode, tečnost koja se najviše pije na svetu. Za razliku od nekih drugih kultura, kod nas ispijanje čaja nije opštenarodna navika. Dobro je poznat čuveni engleski "čaj u 5" ili razni japanski rituali koji prate ispijanje čaja. Naredna priča nadamo se da će vas ipak motivisati da uvrstite taj napitak u svakodnevicu.

U našoj zemlji, ispijanje toplog čaja povezuje se najčešće sa periodom prehlade >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ili nekim drugim bolestima. Koliko negujemo tu tradiciju?

Iako polazi od toga da nijedna biljka ne može biti zamena nekom od sintetskih lekova ili nekom antibiotiku, tradicionalna medicina ipak ima domena u našem narodu jer je lekovito bilje staro koliko i čovečanstvo, kaže nam biolog i čovek koji je svoj životni i radni vek proveo istražujući biljke i botaniku, baveći se fitoterapijom više od 35 godina.

U zavisnosti od obolenja, različiti delovi biljke pomažu u otklanjanju istog, te je važno poznavati šta koji deo sadrži da bi se određeni simptomi suzbili. Treba koristiti sve vegetativne organe biljaka.

Milenko ističe da je itekako važno dobro ukombinovati biljke i da je 5 do osam biljaka sasvim dovoljan broj za jednu čajnu mešavinu. Potrebno je i znati hemiju biljke, jer se čajevi ne prave od oka.

Ukoliko sami želite da prikupljate bilje, činite to na ekološki čistim mestima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.