„Perestrojka” iz Pjongjanga

Izvor: Politika, 09.Sep.2012, 23:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Perestrojka” iz Pjongjanga

Najava vanrednog zasedanja severnokorejskog parlamenta ukazuje na moguće promene u privrednom funkcionisanju zemlje

Predsednik Severne Koreje Kim Džong Un spreman je da zemlju povede drugačijim privrednim tokovima od onih koje je odredio njegov pokojni otac – Kim Džong Il. Mediji u susednoj Južnoj Koreji, a i oni u Japanu, već su ocenili da „najstrože kontrolisanoj državi u regionu” predstoji „perestrojka”.

Iznenadna najava da će se već 25. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ovoga meseca u Pjongjangu održati vanredno zasedanje severnokorejskog parlamenta dala je analitičarima zbivanja na Korejskom poluostrvu sasvim dovoljno materijala da počnu sa spekulacijama. Naime, ovakviskupovi održavaju se jednom godišnje i na njima se, pre svega, raspravlja o budžetu države za narednu godinu. Ove godine takvo zasedanje je već održano, a na njemu je, između ostalog, Kim Džong Il promovisan i u predsedavajućeg Državnog komiteta za odbranu.

Japanska agencija Kjodo prenosi da bi najavljenog 25. septembra mogli biti usvojeni novi zakoni koje je pripremila administracija Kima, a kojima bi bile ozvaničene neke suštinske ekonomske reforme.Agencija pri tome podseća da su u prošlosti u svega dva navrata (2003. i 2010) održana slična vanredna zasedanja.

Informacije da se nešto veliko priprema i da predstoji izvesna liberalizacija severnokorejske ekonomije kolaju još od jula. Najviše se govori o tome da je Kim spreman da fabrikama i poljoprivrednim proizvođačima prepusti više slobode u raspoređivanju zarađenog kako bi povećali produktivnost. Kako se navodi, preduzećima i trgovini ubuduće bi ostajalo 70 procenata dohotka, što bi trebalo da pojača zainteresovanost radnika da kvalitetnije rade, a rukovodioce da krenu u nove investicije. Prema sadašnjim zakonima, sve zarađeno ide u zajedničku državnu kasu odakle se dalje deli – prema zaslugama i potrebama.

Takođe, rukovodiocima fabrika bilo bi prepušteno da sami odlučuju o tome šta će proizvoditi, u kojim količinama i kako će svoje proizvode plasirati na tržištu. Imajući, naravno, u vidu obavezu da državi daju njen deo, a radnicima zarađene plate.

Slične promene očekuju se i u sferi poljoprivrede, a predviđaju da proizvođačima ubuduće ostaje 30 odsto od uzgojenog, za razliku od sadašnjih 10 procenata.

Predložene promene zadrle bi i u plate zaposlenih koje bi ubuduće pratile njihovu radnu efikasnost, zainteresovanost za bolju proizvodnju, inovacije, vernost firmi... Novi zakon vodio bi i uprošćavanju procedure za osnivanje novih privatnih preduzeća, pogotovo velikih.

Sve pomenuto već je prošlo kroz fazu provere u pojedinimpreduzećima i poljoprivrednim dobrima kako bi se uočile sve mane i prednosti najavljenih promena. Podsetimo, po mnogim procenama, severnokorejska ekonomija daleko je od efikasne, pogotovo u poređenju sa ekonomijom južnog suseda.

Kako objašnjava Sergej Kurbanov, direktor ruskog Centra korejskog jezika i kulture, pred Severnom Korejom je iskustvo Kine koja se u kratkom vremenu uzdigla do svetskog ekonomskog džina. Takođe, Severna Koreja tržišnu utakmicu već sada vodi na tržištima trećeg sveta.

„Svetsko iskustvo pokazuje da je planska ekonomija bez tržišta neefikasna, a mladi severnokorejski predsednik to dobro zna”, zaključuje Kurbanov.

Uostalom, od trenutka kada je upravljačku palicu u zemlji preuzeo od oca, Kim Džong Unnaglašava nameru da podigne životni standard sunarodnika i da privredu učini efikasnijom i konkurentnijom na svetskoj pijaci.

S. Samardžija

objavljeno: 10.09.2012.
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.