Patrijarh Kiril stigao u Zemlju izlazećeg sunca

Izvor: Vostok.rs, 15.Sep.2012, 12:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Patrijarh Kiril stigao u Zemlju izlazećeg sunca

15.09.2012. -

Patrijarh Kiril pozvao je narode Rusije i Japana da se zajedničko mole za pomirenje i međusobno razumevanje. Poglavar RPC  je započeo zvaničnu petodnevnu posetu Zemlji izlazećeg sunda. Prve tačke maršrute su Voskresenska pravoslavna saborna crkva i rusko groblje u gradu Hakodata.

To što je putovanje poglavara RPC započelo od ostrva Hokaido i njegovog najvećeg grada Hakodate, vrlo je simbolično. Upravo ovde je 1861. godine kao sveštenik u ruski konzulat >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << doputovao ruski misionar Nikolaj Kasatkin, koga u savremenom Japanu zovu apostol samuraja i smatraju ga osnivačem pravoslavne vere u zemlji. Misionarski podvig svetitelja Nikolaja teško je preceniti, uveren je patrijarh Kiril.

- To što je napravio Nikolaj Kasatkin jeste neviđeno u svetskoj misionarskoj praksi. On ne samo da je formirao pravoslavnu opštinu, već ju je formirao od lokalnih stanovnika, koji su pripadali sasvim drugoj kulturi. On je zavoleo ovaj narod, odlično je znao jezik, prevodio je knjige, gradio crkve i sa ljubavlju se odnosio prema ljudima. I Japanci, osetivši njegovu iskrenost, odgovorili su mu ljubavlju.

Ispred male, ali vrlo prijatne, izgrađene u iskonskom ruskom stilu Voskresenske saborne crkve, patrijarha Kirila je čekalo nekoliko stotina vernika. Skoro svi oni su pravoslavni lokalni stanovnici. Crkvu do danas u narodu nazivaju „crkva bom-bom“. Prema legendi crkva podignuta za života svetitelja Nikolaja prvi put u čitavoj istoriji zemlje celu uskršnju nedelju se oglašavala veličanstvenom zvonom zvona. Neobičan zvuk prvo je malo uplašio Japance i oni su počeli da zovu crkvu „bom-bom“, imitirajući zvuk zvona koji su čuli. Između ostalog, upravo ova crkva je nazvana crkva Voskresenja Hristovog, u nadi na vaskrsnuće hrišćanstva u Japanu. I crkva je opravdala svoje ime. Govori patrijarh Kiril.

- Ovde su bili rukopoloženi prvi japanski sveštenici, ovde su se prvi put čule pravoslavne molitve i pojanje na japanskom jeziku, ovde su prvi put Japanci i Rusi shvatili da pravosavlje nije vera koja pripada jednom narodu, već da je to vera koja se privija u čitavom svetu.

Posle tragičnog zemljotresa i cunamija u martu prošle godine odnos lokalnih stanovnika prema Rusima i uopšte prema pravoslavnima postao je topliji, govori poglavar Japanske pravoslavne crkve mitropolit Daniil.

- Mi vam izražavamo veliku zahvalnost na onoj pomoći koju ste nam pružili, kada je naša zemlja postradala od elementarne nepogode. Zahvaljujući vašoj inicijativi i pomoći Moskve uspeli smo da vrlo brzo u potpunosti preporodimo crkveni život regiona i da obnovimo postradale crkve.

Na ruskom groblju grada Hakodate patrijarh Kiril je osvetio dvometarski krst od belog kamena, napravljen po uzoru na novgorodske poklone krstove iz 11. veka. Sledeća stanica poglavara Ruske crkve biće grad Sendaj. Region u kojem se on nalazi najsnažnije je postradao od zemljotresa i cunamija.

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti    
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.