Panasonik gradi fabriku u Svilajncu

Izvor: RTS, 26.Maj.2010, 17:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Panasonik" gradi fabriku u Svilajncu

Japanska kompanija "Panasonik" počeće u oktobru proizvodnju u Svilajncu, a u planu su investicije vrednosti 15 miliona evra.

Japanska kompanija "Panasonik",  u maju 2012. godine, počeće izradnju fabrike halogenih rasvetnih tela u Svilajncu, u koju će investirati 15 miliona evra, najavila je na konferenciji za štampu predsednica te opštine Gorica Dimčić Tasić.

Reč je o prvoj "Panasonikovoj" fabrici na Balkanu i najvećoj u Evropi, koja će >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << se prostirati na 18.000 kvadratnih metara i zaposliće 300 radnika. Japanci su rezervisali ukupno pet hektara industrijske zone, objasnila je Dimčić Tasić.

"Panasonik" u Svilajnac dolazi na pareporuku nemačke fabrike "Reum" koja u tom gradu podiže fabriku plastičnih delova za automobile i sa kojom je potpisala predugovor o otvaranju pogona za proizvodnju LED dioda.

Proizvodnja će početi u iznajmljenim pogonima, oktobra ove godine, gde će biti angažovano 50 radnika.

Dimčić Tasić je rekla da je "Reum" početkom ove godine nastavio izgradnju svog pogona, koji je započet 2008, pa prekinut zbog krize i u kojem će u septembru biti zaposleno 120 ranika, koji su sada na obuci u Nemačkoj, a ukupno će ih biti zaposleno 300.

Prema njenim rečima i austrijski POR najavio da će u saradnji sa domaćom firmom "Konstraktiv trejd" izgraditi fabriku za proizvodnju betonskih pragova za železnice, koji će se u potpunosti izvoziti.

Svilajnac privlačan za investitore

Konstatujući da Svilajnac sve uspešnije privlači investitore, ona je podsetila da je potpisan i ugovor sa izraelsko-švajcarskom firmom "Tristan freš" koja je već na zakupljenom zemljištu proizvela 70 tona kornišona i još 290 tona, u kooperaciji sa domaćim proizvođačima.

Sada namerava da do kraja godine izgradi ditributivni centar i pogon za preradu voća i povrća u kojem će zaposliti 30 radnika.

U taj grad došla je i firma "Globus svimes" - za preradu mesa, koja će do kraja godine zaposliti 65 radnika, a ukupno 130.

Za Svilajnac je značajna i investicija izraelske kompanije "Grin onli" koja je uložila 350.000 evra u nabavku 1,5 miliona sadnica začinskog bilja, koje je posađeno na tri hektara.

Predsednica opštine je rekla da su investitore uspeli da privuku tako što su im obezbedili vrlo povoljne beneficije - besplatno zemljište na 99 godina, oslobađanje od lokalne takse u roku od tri godine i maksimalno skraćen rok za izdavanje dozvola za početak gradnje, koji je smanjen na samo mesec dana.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Panasonik" gradi fabriku u Svilajncu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Maj.2010

SVILAJNAC - Japanska kopmanija "Panasonik" izgradiće do 1. maja 2012. godine u Svilajncu fabriku halogenih rasvetnih tela, u koju će investirati 15 miliona evra, najavila je na današnjoj konferenciji za štampu predsednica te opštine Gorica Dimčić-Tasić...Ona je rekla da je reč o prvoj "Panasonikovoj"...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Panasonic pokreće proizvodnju u Svilajncu

Izvor: Capital.ba, 26.Maj.2010

SVILAJNAC, Japanska kompanija Panasonic počeće u oktobru proizvodnju u Svilajncu, a u planu su investicije vrijednosti 15 miliona evra, najavila je danas predsjednica opštine Svilajnac Gorica Dimčić-Tasić. Ona je na konferenciji za novinare rekla da će za početak Panasonic iznajmljivati prostor...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.