Pakleni karneval

Izvor: Glas javnosti, 21.Jul.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pakleni karneval

Odbojkaška reprezentacija Srbije je juče, posle spektakla koji je priredila u beogradskom „Pioniru“ i jubilarne 101. pobede u istoriji, otputovala u Brazil letom preko Pariza. Izabranici Igora Kolakovića su u odlučujućoj utakmici protiv Francuske potvrdili da su kvalitetniji od ekipe istaknutog odbojkaškog stručnjaka Filipa Blana. Zasluženo je Srbija slavila i osmi put izborila plasman na finalni turnir Svetske lige u Rio de Žaneiru. Srbija će u Riju igrati u F grupi sa SAD i >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Poljskom, dok Brazil u Grupi E igra sa Rusijom i Japanom, koji je dobio specijalnu FIVB pozivnicu.

Libero Marko Samardžić bio je jedan od najzaslužnijih za pobedu nad „galskim petlovima“.

- Strpljivo smo čekali priliku i dočekali je. Pokazali smo da umemo da odigramo najbolje onda kada je to najpotrebnije. To je velika vrlina koju poseduje ova ekipa. Sada je sve gotovo, stižemo u Rio - izjavio je Samardžić.

Prvi strateg srpske reprezentacije je napomenuo da je, u borbi za plasman na „finalnih šest“, publika bila velika podrška i podstrek njegovim momcima.

- Nosili smo se sa „trikolorima“ i celom tom presijom znatno bolje nego u „Čairu“. Zahvalan sam i predivnoj niškoj i beogradskoj publici na podršci koju su nam pružili. Imali smo šansu i realizovali smo je. Čestitke svim igračima na upornosti i borbenosti koju su pokazali - rekao je Kolaković.

TRADICIJA NA STRANI BRAZILSKIH ODBOJKAŠA

U prethodnih 18 izdanja Svetske lige najuspešnije su bile selekcije Italije sa osam i Brazila sa sedam titula, a Brazil je dobio poslednjih pet turnira. Naša nacionalna selekcija učestvuje 11. put u Svetskoj ligi. Od 2000. godine do danas samo prošle godine se nije izborila za završni turnir. Dva puta su „orlovi“ osvajali srebro, u Madridu 2003, kada su izgubili u finalu od Brazila. Taj meč epskih razmera FIVB je proglasio za najbolju odbojkašku utakmicu svih vremena. U finalu, dve godine kasnije, u Beogradu, Brazilci su od 0:1 preokrenuli rezultat i stigli do pobede od 3:1 po setovima.

Selektor „orlova“ je napomenuo da pred utakmicu sa Francuskom nije smeo da dopusti luksuz da razmišlja o rivalima koji njegovu ekipu čekaju u Brazilu.

- Iz poštovanja prema rivalu i teškoj utakmici koja nas je čekala morali smo da se koncentrišemo isključivo na meč koji je bio pred nama. U Riju imamo veoma težak posao, želja nam je polufinale, ali ne treba zaboraviti da nas čeka veoma naporan put. Srećni smo što smo ispunili cilj, probaćemo da uradimo sve što možemo. Ipak, imperativ je da se što bolje pripremimo za Olimpijske igre. Posle finalnog turnira letimo u Beograd, a zatim kroz dva dana putujemo u Peking. Imamo 15 kvalitetnih igrača koji se ravnopravno bore za mesto u olimpijskom timu - dodao je srpski selektor.

Prvi meč u Brazilu „orlovi“ će odigrati u sredu, 23. jula, od 18.15 časova po našem vremenu, protiv SAD. Meč Srbija - Poljska odigraće se u petak, 25. jula, u istom terminu. U polufinalima će igrati po dve prvoplasirane ekipe iz grupe.

Kapiten Nikola Grbić rekao je da su ekipe u Riju krem svetske odbojke.

- Nijedan protivnik, osim možda Japana, nije slabiji, svi smo ujednačeni i svako svakog može da pobedi. Imamo šansu da se plasiramo u polufinale i gledaćemo da je iskoristimo - rekao je Grbić.

Iskusni tehničar je napomenuo da je ovogodišnja Svetska liga bila izrazito naporna, kao i da je naš nacionalni tim bio iscrpljen turnejom po Južnoj Americi.

- Bilo je zaista teško, mnogo smo putovali. Odlično smo odigrali protiv Brazila, a onda je usledio pad. U Venecueli smo imali katastrofalne uslove, a u Francuskoj je bila nezamisliva vrućina. Trebalo je sve to izdržati. Praktično nismo imali treninge, već smo samo igrali utakmice. Tek po povratku u Srbiju smo imali adekvatne uslove za rad. Na finalnom turniru će presuduti inspiracija i želja, ali i adaptacija na uslove i vremensku zonu - rekao je Grbić.
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.