Izvor: Blic, 20.Okt.2017, 21:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PRIRUČNIK U STRIPU "Građani, evo kako da preživite NUKLEARNI NAPAD PJONGJANGA"

Japanski zvaničnici poslužili su se stripovima kako bi lakše raširili uputstva za opstanak u slučaju raketnog napada Severne Koreje na tu zemlju, piše “Njuzvik”.

Manga strip na četiri strane, s naslovom “U slučaju da projektil preleti iznad”, prikazuju animirane likove kako se oprezno saginju i štite jastucima. Vide se zvučnici, sirene, reportersko izveštavanje.

“Pokrijte glave”, savetuje manga strip japanskog umetnika Manabua Jamamota objavljen >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << početkom oktobra.

U nizu stripovskih kvadratića profesor objašnjava učenicima da se podvuku pod sto, ribar se krije iza kormila, dok farmeri uzimaju zaklon u rovu na polju.

Vlada Hokaida, najsevernijeg ostrva Japana preko kojeg su već preletela dva severnokorejska projektila, distribuisala je elektronske kopije stripa školama, ribarskim udruženjima i drugim grupama na štampanje. Strip je namenjen svakom od 5,5 miliona stanovnika na ostrvu.

Odlučili smo da objavimo mangu kad smo čuli od stanovnika da je trenutni priručnik težak za razumeti – izjavio je zvaničnik Hokaida Kijomi Tanabe, preneo je “Njuzvik”.

Japan je još u junu izdao precizne instrukcije u slučaju nuklearnog napada, koje su objavljene u 70 novina i prenete preko 43 televizijske stanice.

Saveti su slični – ako ste u zgradi, lezite na pod, zaštitite glavu i držite se dalje od prozora. Šanse za preživljavanje nuklearnog napada u zoni mete napada su, ipak, realno male.

Pjongjang je ispalio balističke projektile iznad Hokaida 15. septembra i 29. avgusta.

Ako Severna Koreja lansira još jedan projektil, Japan će koristiti ista sredstva za obaveštavanje javnosti (mikrofone, zvučnike) kojima se služi i u slučaju zemljotresa i cunamija, navodi “Njuzvik”.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.