PORUKA ZA PJONGJANG?! Blinken potvrdio obaveze u vezi sa odbranom Japana i Južne Koreje

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Jul.2023, 19:40

PORUKA ZA PJONGJANG?! Blinken potvrdio obaveze u vezi sa odbranom Japana i Južne Koreje

Tenzije na istoku Azije.

Američki državni sekretar Entoni Blinken potvrdio je čvrstu posvećenost Sjedinjenih Američkih Država odbrani Japana i Južne Koreje na sastanku sa ministrima spoljnih poslova dve azijske zemlje danas u Džakarti, saopštio je Stejt department.

Blinken se takođe pridružio japanskom ministru spoljnih poslova Jošimasi Hajašiju i ministru spoljnih poslova Južne >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Koreje Parku Džinu u osudi kontinuiranih lansiranja balističkih projektila Severne Koreje u suprotnosti sa više rezolucija Saveta bezbednosti UN - navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

Bela kuća je u sredu oštro osudila ispaljivanje interkontinentalne balističke rakete Severne Koreje i poručila da će preduzeti sve neophodne mere da zaštiti svoju bezbednost, ali i bezbednost Južne Koreje i Japana.

- Vrata za diplomatiju nisu zatvorena, ali Pjongjang mora odmah da prekine destabilizujuće akcije i, umesto toga, da izabere diplomatski angažman - naveo je u saopštenju portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Adam Hodž.

On je dodao da je lansiranje ove rakete drsko kršenje više rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i nepotrebno podizanje tenzija.

- Ova akcija pokazuje da Severna Koreja nastavlja da daje prednost svom nezakonitom oružju za masovno uništenje i programima balističkih projektila, u odnosu na dobrobit svog naroda - naveo je Hodž.

Kako je saopštila južnokorejska vojska, Severnokorejska dalekometna balistička raketa ispaljena je jutros i preletela je oko 1.000 kilometara pre nego što se srušila u vodu kod istočne obale.

Interkontinentalna balistička raketa koju je jutros lansirala Severna Koreja, nakon pritužbi na američke špijunske avione, letela je 74 minuta - što je najduže vreme leta ikada zabeleženo.

Prema zvaničnicima japanskog Ministarstva odbrane, projektil je putovao na visini od 6.000 kilometara.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Rakete sve bliže granici: Hoće li stići na vreme?

Izvor: B92, 14.Jul.2023

Američki državni sekretar Entoni Blinken potvrdio je čvrstu posvećenost Sjedinjenih Američkih Država odbrani Japana i Južne Koreje...On je to potvrdio na sastanku sa ministrima spoljnih poslova dve azijske zemlje danas u Džakarti, saopštio je Stejt department...Blinken se takođe pridružio...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.