Ožije iznenadio sve u Japanu

Izvor: B92, 12.Sep.2010, 13:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ožije iznenadio sve u Japanu

Mladi Francuz Sebastijan Ožije trijumfovao je na desetom takmičenju sezone u Svetskom reli šampionatu, Reliju Japana.

Ožije, u Japanu vozač fabričkog tima Sitroena, je do druge pobede u ovogodišnjem šampionatu, a ujedno i u karijeri došao ispred bivšeg šampiona Petera Solberga.

Francuz je na kraju imao skoro 16 sekundi prednosti u odnosu na Solberga, koji je prva dva dana relija proveo u vođstvo, dok se na treći stepenik pobedničkog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << postolja u Japanu popeo vozač Forda Jari-Mati Latvala.

Ožije je poslednji dan relija započeo sa oko pet i po sekundi zaostatka u odnosu na Solberga u privatnom Sitroenu C4, ali je došao do čela već na prvom nedeljnom ispitu zahvaljujući najbržem prolaznom vremenu. Pošto su Solberga zadesili problemi sa amortizerom, dok se Miku Hirvonenu u Fordu pokvarila pumpa, mladi Francuz nije naišao ni na kakav otpor na putu do svog drugog trijumfa, a sedmog Sitroena ove sezone.

" Ovo je neverovatno i zaista sam srećan. Pošto sam prvi put ovde znao sam da će biti težak reli jer nisam bio upoznat sa ispitima, ali sam vrlo našao dobar ritam”, rekao je Ožije posle trijumfa.

Iza prve trojice na desetom reliju sezone našao se vozač Sitroenovog junior tima u Japanu Dani Sordo, a potom su sledili aktuelni šampion Sebastijan Leb, Hirvonen, Hening Solberg u Mančiz Fordu i vozač Mančiz Forda Federiko Viljagra.

Zanimljivo je da tokom Relija Japana Leb nije bio blizu trijumfa, ali je zahvaljujući petom mestu osvojio deset bodova što znači da će pobedom pred svojim navijačima na reliju koji je na programu od 30. septembra do 3. oktobra obezbediti novu, sedmu titulu. Njegov Sitroen je već obezbedio titulu u konkurenciji konstruktora u ovogodišnjem šampionatu jer na tri relija do kraja sezone ima 95 bodova više od Forda.

Konačan plasman Relija Japana:

1. Sebastijan Ožije (Francuska) Sitroen 3:10:26.4

2. Peter Solberg (Norveška) Peter Solberg reli + 0:15.7

3. Jari-Mati Latvala (Finska) Ford + 0:26.0

4. Dani Sordo (Španija) Sitroen junior tim + 0:35.2

5. Sebastijan Leb (Francuska) Sitroen + 0:53.3

6. Miko Hirvonen (Finska) Ford + 1:13.5

7. Hening Solberg (Norveška) Stobart Ford + 3:03.1

8. Federiko Viljagra (Argentina) Mančiz Ford + 10:17.9

Generalni plasman vozača:

1. Sebastijan Leb 201

2. Sebastijan Ožije 158

3. Jari-Mati Latvala 132

4. Peter Solberg 118

5. Dani Sordo 107

6. Miko Hirvonen 94

Generalni plasman konstruktora:

1. Sitroen 345

2. Ford 250

3. Sitroen junior tim 183

4. Stobart Ford 130

5. Mančiz Ford 46

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ožije najbrži u Japanu

Izvor: RTS, 12.Sep.2010

Vozač Sitroena Francuz Sebastijan Ožije pobednik je relija za prvenstvo sveta koji je završen u Saporu u Japanu. ..Šestostruki prvak sveta Francuz Sebastijan Leb imao je priliku da pobedom obezbedi sedmu uzastopnu titulu, ali je trku završio na petom mestu, pa će trijumf imati priliku da ostvari...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.