Izvor: Vesti-online.com, 10.Dec.2014, 00:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovako izgleda vožnja vozom koji juri brže od 500 km/h

U Japanu je na liniji između gradova Uenohare i Fuefukija pušten u probnu vožnju superbrzi voz, koji juri "lebdeći" nad prugom.

Zovu ga Maglev, a na prvoj probnoj vožnji koja je bila otvorena za javnost, postigao je brzinu nešto veću od vrtoglavih 500 kilometara na sat.

U voz se ukrcalo 100 srećnika koji su uspeli da kupie kartu.

Trenutni superbrzi >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << japanski vozovi jure do 320 kilometara na sat, a probne vožnje Magleva nastaviće se još osam dana. Nije poznato kada će biti pušteni u redovni saobraćaj, ali zna se da bi svaki Maglev trebalo da ima 16 vagona i da primat oko 1.000 putnika.

Inače, brzinski rekord kada su vozovi u pitanju drži francuski TGV, koji je tokom eksperimentalne vožnje dostigao brzinu od gotovo 575 kilometara na sat. Doduše, TGV ne lebdi, nego se kreće po pruzi.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.