Oprezna trgovina na azijskim tržištima

Izvor: SEEbiz.eu, 16.Jun.2017, 10:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oprezna trgovina na azijskim tržištima

TOKIO - Na azijskim burzama u petak se trguje oprezno jer nema značajnijih vijesti koje bi pokrenule tržišta, dok je dolar blago ojačao drugi dan zaredom nakon što je američki Fed povećao kamatne stope.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks oko 7,00 sati bio u plusu 0,7 posto, pa je tjedni gubitak smanjio na otprilike 0,2 posto.

Cijene dionica u Singapuru, Australiji i Hong Kongu porasle su, pak, između 0,1 i 0,4 posto, dok su u Južnoj Koreji i Šangaju pale između >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << 0,1 i 0,3 posto.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati gotovo nepromijenjen u odnosu na jučer, dok je od početka tjedna na gubitku 0,7 posto.

Azijski su ulagači oprezni jer nema značajnijih vijesti koje bi potaknule tržišta i jer su jučer cijene dionica na Wall Streetu pale, i to ponovno pod pritiskom tehnološkog sektora, što se u posljednjih tjedana dana često događa.

"Bio je to još jedan loš dan za tehnološki sektor jer su ulagači zabrinuti zbog Fedovog zaoštravanja monetarne politike, što bi moglo neke tvrtke dovesti u probleme. Tehnološki je sektor rastao na temelju jeftinog novca i niskih kamata, a ti razlozi sada nestaju s tržišta", kaže Naeem Aslam, analitičar u tvrtki ThinkMarkets.

I dok su cijene dionica američkih tehnoloških kompanija pod pritiskom, azijski je tehnološki sektor stabilan.

Analitičari kažu da su na azijskim tržištima cijene dionica u tom sektoru ove godine rasle znatno sporije nego u američkom, pa stoga nema previše razloga za korekciju njihovih cijena.

Ulagači su oprezni i zbog pada cijena nafte jer podaci ne ukazuju na pad zaliha u SAD-u, ali i svijetu, premda je OPEC smanjio proizvodnju.

Jutros se cijena barela na londonskom tržištu stabilno kreće oko 46,95 dolara, dok je od početka tjedna na gubitku 2,6 posto.

Na američkom je tržištu, pak, barel jutros pojeftinio 0,1 posto, na 44,45 dolara, pa je svoj ovotjedni gubitak povećao na 3 posto.

A na valutnim je tržištima dolar i dalje u uzlaznoj putanji jer ga podržava odluka Feda od srijede o povećanju ključnih kamatnih stopa za 0,25 postotnih bodova, već drugi put od početka godine.

Fed je signalizirao i mogućnost još jednog povećanja cijene novca do kraja godine, kao i to da bi uskoro mogao početi smanjivati bilance, koje su godinama rasle jer je središnja banka kupovala vrijednosne papire kako bi zadržala niske kamatne stope.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, blago je jutros porastao na 97,48 bodova, nakon što je jučer ojačao 0,5 posto. Od početka tjedna na dobitku je, pak, 0,2 posto.

U odnosu na japansku valutu, dolar je jutros ojačao 0,2 posto, pa mu je cijena dosegnula 111,15 jena, što se zahvaljuje i odluci japanske središnje banke da monetarna politika do daljnjega ostaje nepromijenjena.

Od početka tjedna dolar je prema jenu ojačao 1,1 posto.

Cijena eura prema američkoj valuti jutros se, pak, stabilno kreće oko 1,1150 dolara, no od početka tjedna pala je 0,6 posto.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.